GenelGündem

İnternet üzerinden para kazananlar için önemli gelişme: Kullandıkları banka sorumlu olacak!

Türkiye’de dijital teknolojilerin gelişmesi ile beraber internet üzerinden para kazananların sayısı da arttı. Yayınladıkları videolardan reklam alarak para kazananları ilgilendiren önemli bir karar ise yolda. Gelen son bilgilere göre, hükümet, piyasaları rahatlatmak ve birçok kesim üzerindeki yükü hafifletmek için, önemli bir kanun teklifi üzerinde çalışıyor. Teklif onaylanırsa kullandıkları banka internetten para kazanlara yatan paranın stopajını ‘doğrudan’ kesecek.

Vergi ödemeleri ile ilgili önemli bir teklif üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Türkiye’nin haberine göre, 56 madde olduğu öğrenilen ve tamamlanmak üzere olan teklifte internet aracılığı ile para kazananları ilgilendiren önemli madde yayınlandı. Buna göre defter tutma zorunluluğu olan bu vatandaşların özel banka hesabı üzerinden stopaj alınacak. Yani sorumlu banka olacak.

Diğer kararlar ise şöyle:

Meslek lisesi stajerlerinin işveren üzerindeki yükü de kaldırılıyor. Öğrencilere staj sırasında 767 lira veriliyor. Bu paranın 3’te 1’ini işveren ödüyor. Artık ücretin tamamını devlet ödeyecek. Rakamın da bin liraya çıkarılması öngörülüyor. Lise 9-10-11-12. sınıflarda okuyup da kalfalık yapanların aldığı rakam da artırılacak.

Geçici vergi beyannameleri üç ayda bir, yılda dört defa veriliyordu. Burada da bir değişikliğe gidiliyor. Yılda üç beyanname verilecek.

Cirosu 240 bin TL’nin altında olan küçük esnaf vergiden muaf tutulacak. Bu vergi muafiyetinin yaklaşık 900 bin esnafı kapsaması bekleniyor.

Çiftçiye de vergi indirimi geliyor. Tarımsal desteklerden kesinti çok eleştiriliyordu. Burada yapılacak düzenleme ile artık desteklerden vergi alınmayacak.