Gündem

İlber Ortaylı’dan Türkiye’ye senato önerisi

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Anayasa Mahkemesi Söyleşileri’nin ilk programına katıldı.

Buradaki konuşmasında Ortaylı, anayasa mahkemesinin bir gereklilik olduğunu ifade ederek, farklı ülkelerin anayasalarından örnekler paylaştı. “Anayasa mahkemesi gerçekten bulunması gerekli bir kuruluştur. Yalnız çağdaş Avrupa’da İkinci Cihan Harbi’nin ardından bir icat değildir” ifadelerini kullanan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Bilhassa Türkiye koşullarında mahkemelerin yükünü hafifleten kimi davaları da gören bir yerdir.” şeklinde konuştu.

61 anayasasından örnek verdi

Ülkemizde 1961 Anayasası sonrasında senato oluşturulduğunu ve bir zaman görev aldığını kaydeden Ortaylı, danışma meclisi olan senatonun veto hakkının bulunmaması gerektiğini söyledi.
Ortaylı, senatonun seçkin kişilerden oluşturulan bir şura olması gerektiğini kaydederek, “Statüleri vekil düzeyinde olmayacak. Seçmenle daha çok teması bulunmayan üyelerden olması gerekli. Yüksek mahkeme üyelerinden, ulemadan veyahut isim yapmış, seçkin, yer edinmiş kimselerden oluşan bir şura olması gerekli.” şeklinde konuştu.

Türkiye Senatosu’nun oluşması gerektiğini ifade eden Ortaylı, “Böyle bir şura gereklidir.” dedi.

Ortaylı, “Böyle bir şurayı inşallah, böyle bir meclisi yeni düzen ve yeni anayasalar diriltir diye inanıyorum. Tabi ki takdir ve rey sizlerindir.” ifadelerini kullandı.