Dünya

İklim değişikliği 3,2 milyon kişiyi evinden etti! Göçün sürmesinden endişeleniliyor

ABD’de yapılan kapsamlı bir araştırma, iklim değişikliğinin etkileri doğrultusunda 3,2 milyondan fazla Amerikalının, yüksek sel riskine sahip bölgelerden göç ettiğini ortaya koydu. Nature Communications adlı prestijli bir dergide yayımlanan bu araştırmada, özellikle “İklim Terk Alanları” olarak adlandırılan bölgelerdeki nüfus hareketliliğine odaklanıldı.

Araştırma, 2000 ila 2020 yılları arasında ABD genelinde, iklim değişikliğine bağlı olarak artan sel riski sebebiyle 3,2 milyondan fazla kişinin yer değiştirdiğini gösterdi. Bu dönemdeki nüfus sayımı verileri ile sel riskine maruz kalan bölgelerin karşılaştırılması sonucunda, 20 yıl içinde doğrudan sel olaylarına bağlı olarak 3,2 milyondan fazla net nüfus kaybı yaşandığı belirlendi.

Sel en büyük etken

Araştırmanın öne çıkan isimlerinden Dr. Jeremy Porter, sel riskinin bu bölgelerdeki nüfus üzerindeki etkisine dikkat çekti. Özellikle mülk değerleri, yerleşim yeri kompozisyonu ve ticari sürdürülebilirlik gibi faktörlerde büyük değişimlere neden olduğunu ifade etti. Bu durumun, söz konusu bölgelerdeki toplulukların yapılarını ve yaşam tarzlarını önemli ölçüde etkilediğine vurgu yaptı.

Araştırmada ayrıca, ABD genelinde 113 milyon kişinin iklim değişikliğine bağlı olarak sel riski altında bulunduğu ve gelecek 30 yıl içinde 2,5 milyon insanın daha göç etmesinin beklendiği tahmininde bulunuldu.