EkonomiGündem

İkinci el araba almak isteyenler için açıklandı: Tam kapanmadan sonra artacak!

Corona virüsü salgını nedeniyle Ramazan Bayramı sonrasına kadar tam kapanma kararı alındı. Alınan kararın otomotiv sektörüne de etki edeceği açıklandı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan sektör yetkilisi sıfır araç fiyatlarındaki artışların etkisiyle de ikinci el araç fiyatlarında da yukarı yönlü bir hareket olacağını bildirdi.

Pandeminin ekonomik etkileri Türkiye’de görülmeye devam ediyor. Son olarak açıklanan tam kapanma kararına ilişkin otomotiv sektöründe yetkililer önemli açıklamalarda bulundular. Habertürk’ün haberine göre, Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız kapanma sonrası araç fiyatlarında yükselme görüleceğini söyledi.

Bayram ardından zorunlu olarak ötelenen talebin yeniden oluşmasını beklediklerini açıklayan Ayyıldız, “Bu dönemde fiyat artışları yüzde 5’i geçti. Ayrıca, sıfır araç fiyatlarındaki artışların etkisiyle de ikinci el araç fiyatlarında da yukarı yönlü bir hareket olacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Telefon ile araç satışları devam edecek

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin ise araç satışlarının 20 gün için düşebileceğini ama yaz aylarında yeniden yükselişe geçeceğini açıkladı. Ayrıca Mersin araç satışlarının devam etmesi için bakanlıklar ile görüştüklerini söyledi. Mersin bu dönemde telefon ile araç satışlarının devam edeceğini belirttiği açıklamasında, “Fakat araç teslim konusu şuan için belirsizliğini koruyor. Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor. Bu kişilere yönelik özel izin görüşmesi yapıyoruz. Showroomları açmadan satışları devam ettirmek için çalışıyoruz” dedi.

Servislerin tam kapanmadan muaf tutulması gerekiyor

17 Mayıs tarihine kadar sürecek kapanma döneminde izinli kesimler ve araçlar hareket halinde olacağı için servis hizmetinin gerekli olduğunu söyleyen Mersin, “Bu dönemde TSE 12047 Hizmet Yeterlilik Belgesi’ne sahip yetkili servislerin tam kapanmadan muaf tutulması yönünde ilgili bakanlıklara görüş belirttik. Kazalı araçların onarımı da bu dönemde ayrıca önemli. Hareket halinde olan araçlara yönelik servis hizmetini tam kapanma döneminde bir kamu hizmeti olarak görüyoruz” dedi.