Genel

İki ay sonra başlıyor: Markete ambalaj iade eden parasını geri alacak!

Türkiye’de vatandaşlar marketlerden aldıkları poşetler için 25 kuruş ödeme yapıyorlar. Söz konusu uygulama ile plastik poşet kullanımının yüzde 75 azaldığı bildirildi. Öte yandan kağıt, plastik ve metal kullanılarak yapılan ambalajlar ikin iki ay sonra depozito sistemine geçilecek. Ambalajlar markete iade edildiğinde parası geri alınabilecek.

2022 yılı Ocak ayında yeni dönem başlıyor. Türkiye birçok üründe depozito sistemine geçiyor. Bu kapsamda yapılan açıklamalarda, kağıt, plastik ve metal kullanılarak yapılan ambalajlarda depozito sistemi uygulanacağı bildirildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Türkiye Çevre Ajansı’mız ile depozito yönetim sistemini kuruyoruz. Online merkezi veri sistemini ve internet bağlantılı depozito iade makinalarımızı hazırlıyoruz. Uygulamayı 2022 Ocak ayı itibarıyla başlatacağız. Ekonomimize yıllık 4 milyar lira katkı ile on binlerce vatandaşımıza istihdam sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Sıfır atık projesi

Sıfır Atık Projesi hakkında bilgilendirmelerde de bulunan Bakan Kurum şöyle dedi:

“Sıfır Atık Projemiz aldığı uluslararası ödüllerle bugün artık sınırları aşan uluslararası bir projeye dönüşmüş durumdadır.
Şu ana kadar 116 bin kurum binamızda sıfır atık sistemini kurduk ve uyguluyoruz. 24.2 milyon ton atığı ekonomimize kazandırdık. 3 milyon ton sera gazı salımını önledik. 265 milyon ağacımızı kurtardık. Yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 22,4’e çıkardık. 30 milyar liralık ekonomik kazanç sağladık. İnşallah bu hızla atıkların geri kazanım oranını 2023’te yüzde 30’a çıkaracağız.”