GündemKamu

İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır? Bakanlık açıkladı!

İçişleri Bakanlığı ikematgah değişikliği hakkında kamuoyu bilgilendirmesinde bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, e-devlet sistemi üzerinden ikametgah değişikliğinin nasıl gerçekleştirileceği açıklandı. İşte ikametgâh değişikliği için yapılması gerekenler…

İçişleri Bakanlığı İkametgah adresleri değişmek zorunda kalan vatandaşların merakla araştırdığı konu hakkında açıklamada bulundu. Bakanlık resmi internet sayfası üzerinden yaptığı açıklamada, “ E-Devlet’ten adres değişikliği nasıl yapılır?” sorusunun cevabını verdi.

 

İkematgah değişikliği nasıl yapılır?

1. İlk olarak aşağıda verilen linki tıklayarak adres değişikliği sayfasına ulaşın.

2. COVİD-19 Salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda salgın yayılımının en aza indirilmesi amacıyla nüfus müdürlükleri ve e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan iller arasındaki adres bildiriminin tescil işlemleri 27.04.2020 tarihine kadar durdurulmuştur. Dolayısıyla bunu dikkate alarak işleminize başlayın.

3. Ardından karşınıza gelen sayfadaki “Sadece kendim için adres bildiriminde bulunacağım.” Ve “Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres bildiriminde bulunacağım.” Seçeneklerinden size uygun olanını işaretleyip, taşınma tarihi bölümüne geçin.

4. Tüm bilgilerin doldurulmasıyla birlikte sonraki sayfada adres bilgileri talep edilecek.

5. Yerleşim yeri ve/veya diğer adres seçimi için, “Adres Bul” düğmesine tıklayınız. Adres seçim ekranı açılacaktır. Açılan ekrandan bildirimde bulunacağınız adresi seçiniz.

6. Bu işlemi de tamamladıktan sonra bildirim yöntemi olarak mobil imza, elektronik imza ve SMS ile doğrulama seçeneklerinden birisini seçiniz. Mobil ve elektronik imza operatörler tarafından sağlandığı için SMS ile doğrulama daha erişilebilir bir yöntem olacaktır.

7. Ardından ilerle tuşuna bastıktan sonra cep telefonuna gelen doğrulama kodunu sayfaya girip tescil işlemine geçiş yapabilirsiniz.

8. E-devlet üzerinden yapılacak adres beyan işleminde süresi için yapılan beyanlar haricinde geç beyan yapılması halinde sistem üzerinden de görüleceği gibi 86 TL para cezası uygulanmaktadır. Bunu gören vatandaşların 7 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne gelerek parayı peşin yatıracağını ibraz etmesi halinde bu ceza 65 TL’ye düşecektir. Adres beyan işlemi sırasında beyan yapılacak adres dolu gözüküyorsa e-devlet üzerinden işlem yapılamıyor. Bu sorunla karşılaşan vatandaşların nüfus müdürlüğüne gelerek işlemlerini yaptırması gerekmektedir.

9. Nüfus müdürlüklerince yapılacak kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport ve diğer işlemlerde ise Alo 199 ya da www.nvi.gov.tr internet adresinden randevu alınması gerekiyor.