Gündem

İçişleri Bakanlığı’ndan 81 il valiliğine yeni genelge: Dikkatli olun uyarısı yapıldı!

İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine son dakika yeni bir genelge yolladı. Genelgede düğün, nişan, asker uğurlaması vb. etkinliklerdeki ateşli silahlar konusunda uyarıda bulunuldu.

Genelgede, kültürümüzün bir parçası olan bayram, düğün, asker uğurlama, spor müsabakası gibi kutlama ve etkinlikler sırasında ateşli silahla havaya ateş açılmasının istenmeyen üzücü olaylara sebebiyet verdiği ifade edildi.

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulmaması” başlıklı 170’inci maddesinde yer alan “Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda;(…) Silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü uyarınca gerekli adli ve cezai işlemlerin yapılması, açık alanlarda yapılacak etkinliklerde farkındalık oluşturulmasına ilişkin genel emir yayımlanması ve organizasyon sahiplerinden taahhütname alınması hususlarında valiliklerin talimatlandırıldığı hatırlatıldı.

OLAY SAYISINDA AZALMA GÖRÜLDÜ

Bakanlık genelgede, önceki yıllarda alınan tedbirlerin sonuçlarını da paylaştı. Buna göre; 2019 ve 2021 yılı verileri incelendiğinde; 2019 yılında 1.888 olay meydana gelirken, 2021 yılında olay sayısı yüzde 78,76 azalışla 401’e düştüğü, 185 olan yaralı sayısının yüzde 32 azalışla 125, 16 olan ölü sayısının yüzde 50 azalarak 8’e düştüğü belirtildi.