Gündem

HSBC’den flaş karar! 35 bin kişiyi işten çıkaracak

HSBC'en flaş karar geldi. HSBC Holdings PLS 100 milyar dolarlık varlığını elden çıkaracağını açıklarken 35,000 kişiyi işten çıkaracak.

HSBC Holdings PLC’nin geçtiğimiz haftalarda küçülmeye gideceğini açıkladıktan sonra bir flaş karar daha geldi ABD ile Avrupa’daki faaliyetlerinde revizyon yapmak amacıyla 100 milyar dolarlık varlığını elden çıkarırken yapılacak olan stratejide gelecek üç yılda yaklaşık 35,000 kişinin işten çıkarılması anlamına geleceğini bildirdi.

ÜSTESİNDEN GELMEYE ÇALIŞIYOR
Uzun bir süredir sektördeki rakiplerinin gerisinde kalan HSBC, daha küçük ve daha rekabetçi olmak için uğraşırken ana pazarlarındaki yavaşlayan büyüme, koronavirüs salgını, Brexit ve merkez bankasının düşük faiz oranları gibi zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyor.

HSBC CEO’SU AÇIKLADI
HSBC’nin geçici CEO’su Noel Quinn Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu programın toplamına bakıldığında çalışan sayımız gelecek üç yıl içinde 235,000’den 200,000’lere inebilir” dedi.

Bulundurduğu varlıklar bakımından Avrupa’nın en büyük bankası olan ve cirosunun büyük bir kısmını Asya’dan elde eden HSBC’nin vergi öncesi karı 2019 yılında üçte bir oranında azalarak 13.35 milyar dolara geldi ve 20.03 milyar dolarlık beklentinin oldukça altında kaldı.

BATIK KREDİLERİN ARTABİLECEĞİNİ AÇIKLADI
Bunun sebebi ise HSBC’nin küresel bankacılık ve piyasa faaliyetleri ve Avrupa’daki ticari bankacılık birimlerindeki 7.3 milyar dolarlık tahsil edilemeyen borçları bilançosundan silmesi olarak gözüküyor.

Bankanın kilit karlılık göstergesi olan özsermaye karlılığının (RoTE) 2022 yılında yüzde 10- yüzde 12 aralığında olması bekleniyor. HSBC’nin RoTE’si 2018 yılındaki %8.6’dan geçen yıl yüzde 8.4’e düşmüştü.

Ayrıca HSBC, devam etmekte olan koronavirüs salgınının çalışanlarını ve müşterilerini ciddi şekilde etkilediğini ve uzun vadede virüs salgınının banka cirolarını düşürebileceğini ve tedarik zincirlerindeki aksamalardan dolayı batık kredilerin artabileceğini açıkladı.

Bir yanıt yazın