Kamu

Hizmet dökümünde S,Ş ve K kodu yazanlara kötü haber var!

Milyonlarca çalışan zaman zaman hizmet dökümünü kontrol ediyor. Emeklilik için hizmet dökümlerini inceleyen pek çok vatandaş, burada yer alan kodlar hakkında bilgi sahibi değil. Ancak hizmet dökümünde S,Ş ve K kodu yazanlara kötü haber var. Hizmet dökümünde eğer bu kodlardan biri yazıyorsa, emeklilik iptal olabilir.

Milyonlarca vatandaş emekli olabilmek için SGK’lı olarak çalışıyor. Bu nedenle vatandaşlar zaman zaman e-Devlet sistemi üzerinden hizmet dökümlerini kontrol ediyorlar. Bazı hizmet dökümlerinde Ş,K ve S kodları yer alıyor. SGK vatandaşların hizmet dökümünde yer alan Ş,K ve S kodlarına göre işlem yapabiliyor. Çalışan ve emeli olmak isteyen vatandaşların bu kodların anlamlarını bilmesi gerekiyor. SGK hizmet dökümünde S kodu olanların sigortaları iptal edilebilir.

Hizmet dökümünde yer alan kodların anlamları:

SGK hizmet dökümünde yer alan S sahte işyeri, Ş şüpheli işyeri ve K kontrollü iş yeri anlamına gelmektedir.
Hizmet dökümünde Ş kodu varsa bu iş yerinde sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti için ,iş yeri hakkında Kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim süreci başlatılır. Eğer sahte sigortalı tespiti yapılırsa hizmet dökümündeki ş, s kodu ile değişir. İş yeri sahte olarak kabul edilir. Bu durumda hizmet bildirimleri iptal edilir.

Şüpheli durumdaki iş yerinden emeklilik için başvuruda bulunabilir ve başvuranların aylıkları bağlanır. Sahte işyeri kodu olanların ise hizmet süreleri ve gerekirse emeklilik iptal edilebilir.

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü, turkiye.gov.tr internet sitesinden e-Devlet uygulaması üzerinden alınıyor. Vatandaşlar, giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. “Sosyal Güvenlik Kurumu” menüsünden 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü bağlantılarıyla SGK Hizmet dökümü sorgulaması yapabilirler. Ayrıca hizmet dökümü belgesinin “YAZDIR” diyerek çıktısı alınabilir.