Ekonomi

Hiç Çalışmayan Kadınlara Emekli Maaşı Alma Fırsatı Gündemde

Türkiye’de milyonlarca çalışanın en büyük hayali erken emekli olmakken, özellikle dışarıdan prim ödeyerek emekli olmak isteyenlerin sayısı da az değil. Vatandaşlar dışarıdan prim ödeyerek emekli olma ve maaş alma yöntemlerini araştırıyor. Özellikle herhangi bir iş yerinde çalışmayan ev hanımları tarafından büyük ilgi gören bu emeklilik yönteminin detayları belli oldu. İsteğe bağlı sigorta sistemi adı verilen yöntem sayesinde vatandaşlar primlerini düzenli şekilde yatırarak gelecekte maaş alma hakkına sahip olabiliyor. Bununla birlikte ev hanımları için 2020 yılından sonra TBMM’ye sunulan yasa teklifi yeniden gündeme geldi. Ev hanımları başta olmak üzere dışarıdan prim yatırarak emekli olma hayali kuranlar için yeni gelişmeler takip ediliyor.

25 Yıl Evli Kalana Emeklilik Müjdesi

SGK düzenlemesine göre 25 yıl emekli kalanlar tek dilekçe ile emekli maaşı alma hakkına sahip olabilecek. Emekli olmak içi normal şartlar altında 3 koşul yerine getirilmelidir. Ev hanımları da herhangi bir yerde çalışmasa bile dışarıdan prim ödeyerek emekli maaşı alabiliyor. İsteğe bağlı sigorta, 4A kapsamında olup 30 günden az çalışan veya hiç çalışmayan kişilerin kendi primlerini ödemesiyle sağlık hizmeti almalarını ve emekli olmalarını sağlayan bir yöntemdir. İsteğe bağlı olarak prim yatıranların uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi oldukları biliniyor.

18 yaşını dolduran ve her ay prim yatıran vatandaşlar isteğe bağlı sigortalı olabiliyor. Hiç çalışmayan ev hanımları ise en az 25 yıl evli olmak ve 50 yaşını doldurmak kaydıyla emeklilik hakkı kazanabiliyor. Sigortası 2008 yılından sonra başlayan kadınların emekli olabilmesi için 7.200 prim günü ve 20 yılı tamamlama şartı bulunuyor. Fakat çalışma hayatına katılamayan ve emekli olacak kadar evli kalanlar için de yeni düzenlemeler yapıldı. Henüz tasarı kapsamında olan bu düzenlemeye göre 25 yıl evli kalan ve 50 yaşını dolduran ev hanımları da emekli olma hakkı kazanabilecek.