Ekonomi

Herkes Talep Ediyor ! Bu Arabalar Piyasa Değerinin Yarı Fiyatına Satılıyor

Sahiplerinin herhangi bir borcunu ödeyememesinden dolayı haciz konulan arabalar için icra daireleri tarafından satışa çıkarılıyor. Bu arabalar piyasa değerinin yarı fiyatına satılıyor. Birbirinden lüks arabalar neredeyse yarı fiyatına satılıyor. Peki ne icradan araba nasıl alınır?

İkinci el otomobil almaya bütçesi yetmeyenler için rayiç bedelinden çok ucuza otomobil almak mümkün hale geliyor. Sahiplerinin ödeyemediği herhangi bir borcundan dolayı bazı arabalar haciz ediliyor. Haczedilen bu arabalar daha sonrasında icra daireleri tarafından satışa çıkarılıyor. İcradan araba satımında bu arabalar piyasa değerinin neredeyse yarı fiyatına oluyor. Peki icradan araba almak nasıl olur?

PROSEDÜRLERE UYULMASI GEREKİYOR

İcradan araba almak isteyen vatandaşların 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın yanı sıra uyulması gereken bazı prosedürler de bulunmaktadır. İhale teminatı vermek, ihale katılım formu doldurmak bu uymanız gereken prosedürlerdir.

İhale açan icra müdürlüğünün ilan ettiği dosyanın numarasını not almanız gerekiyor. Daha sonra ihale şartnamesinde bulunan bilgileri unutmadan ve istenen belgelerin tamamlanması gerekiyor. İhalelere katılmadan önce icra müdürlükleri teminat istemektedir. Bu teminatı hazır edin.

YÜZDE 40 BEDELLE SATILABİLİR

Çoğu icra müdürlüğü ihaleleri 5 gün ara ile 2 kez gerçekleştirmektedir. Buradaki amaç ilk ihale tarihinde mal satılmazsa ikinci bir ihale tarihi açmaktır. İlk ihalede aracın piyasa değerinin yüzde 60’ı gibi bir bedelli araç satışa sunuluyor. Bu araç satılmazsa ikinci ihalede fiyatta indirime gidilir ve yüzde 40 gibi bir bedelle satılmak istenir.

İhaleye çıkarılacak olan bu araçlar yediemin depoları olarak bilinen oto parklarda tutulmaktadır. İhalelerin açık arttırma yöntemi ile yapıldığını unutmayın, sunulan teklifleri gözlemleyin ve değerinin üzerinde verilmiş olan tekliflere şüphe ile yaklaşılması gerekmektedir.

TEMİNATI GERİ ALABİLİRSİNİZ

İhaleye sunulmuş olan icralık arabanın devlete herhangi bir borcu olup olmadığı kontrol edilmelidir. KDV aracı satın alan kişi tarafından ödenmektedir. Ayrıca teminat parası ihalenin değerine göre değişmektedir. Teminat parası elden yatırılacağı gibi Vakıfbank aracılığı ile yatırılarak dekontu götürülebilir. Aracın ihalesi kazanılırsa aracın ücretini de 10 gün içerisinde ödeyerek aracı satın alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. İhale sonucunda arabayı alamadıysanız teminat parası geri iade edilmektedir. Yanınızda nakit olarak bu parayı götürdüyseniz ihale sonunda paranızı geri alabilirsiniz.

YÜZDE 1 KDV

Vermiş olduğunuz teklif harici ticari araçlarda yüzde 18, binek araçlarda da yüzde 1 KDV ödersiniz. Bunun dışında da 150-200 TL gibi bir miktar da damga vergisi ödersiniz. Satın alınan bu araçların genellikle anahtarları ve ruhsatları bulunmamaktadır. Bu bağlamda yeniden ruhsat çıkarmak için arabayı aldıktan sonra muayeneye sokmanız gerekmektedir. Ayrıca muayene cezalıysa bile cezası hariç muayeneyi siz ödersiniz. Tellaliye, Otopark, MTV gibi diğer bütün masraflar borçlunun parasından kesilmektedir, sizinle bir alakası yoktur.