EkonomiGündem

Herkes kullanıyor ama kimse bilmiyor: Cep telefonu şarjınızı eğer böyle kullanıyorsanız…

Türkiye’de binlerce vatandaş cep telefonu kullanıyor. Vatandaşlar cep telefonlarını prizlere takarak sıklıkla şarj ediyorlar. Şarj aleti kullanan birçok kişi ise bunu bilmiyor. Ancak şarj cihazının doğru kullanımı ile elektrik faturasında tasarruf edebilirsiniz.

Gediz Parakende internet sitesi üzerinden yaptığı bilgi paylaşımı ile vatandaşlara bilgilendirmede bulundu. Yapılan açıklamalarda, cep telefonu şarjının doğru kullanımı ile faturada tasarruf edilebileceği bildirildi.

Cep telefonu kullanımında dikkat edilmesi gerekenler:


Kullanmadığınız zamanlarda Mobil Veri/Wi-Fi, Bluetooth ve GPS özelliklerini kapalı tutun. Bu özellikler ekran kapalıyken bile enerji harcayacaktır.

Dahili depolama alanınız kullanmadığınız zamanlarda bile ne kadar doluysa o kadar enerji harcar. Düzenli aralıklarla eski görselleri, dosyaları ve mesajlarınızı telefonunuzdan silin. Telefonunuza gereksiz uygulamaları kurmayın.

Neredeyse her uygulama arka planda çalışarak enerji tüketir.

Ekran parlaklığını azaltın. Ekranınız ne kadar parlaksa o kadar enerji tüketecektir.

Özellikle bildirim sesleri açıkken titreşim özelliğini kapalı tutun.

Tuş sesleri, oyun sesleri ve arka plan müzikleri gibi özellikleri kullanmamaya gayret edin. Sosyal ağlarda senkronizasyon özelliğini kullanmayın. Bu özellik sürekli olarak Wi-Fi ya da mobil veri kullanarak hem internet hem de elektrik enerjisi kullanır. Sistem temizlik uygulamalarını kullanın.

Bu tür uygulamalar RAM ve pilinizi yöneterek daha tasarruflu bir kullanım sağlar.

Ayrıca otomatik olarak başlayan uygulamalarınızı uyutarak yeniden başlamasına engel olur. Telefonunuzu uyanık olduğunuz saatlerde şarj etme alışkanlığı edinin.

Gece şarja takıp uykuya dalmak, gereğinden çok fazla süre telefonun şarjda kalmasını sağlar. Bu durum elektrik israfına yol açacağı gibi telefonunuzun pil ömrünü de azaltır.