Ekonomi

Herhangi bir işte çalışmadan emekli olmanın yolunu arayanlara müjde: Bu şartları yerine getirerek emekli olmanız mümkün!

Aktif bir çalışma hayatına sahip olan vatandaşların, iş hayatının zorluğuna ve diğer faktörlere katlanmasının en büyük sebeplerinden biri, bu dönemin yaşlılık dönemleri ile direkt olarak bağlantılı olmasıdır. Sigortalı bir çalışma hayatına sahip olan vatandaşlar, belirli bir yaşa gelip işgücü kaybı yaşadıklarında, çalışma hayatlarının meyvelerini Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen emekli maaşı ile alırlar. Bu ödeme, gençlik dönemlerinde harcanan emeğin yaşlılık dönemini garanti altına almasıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli olarak maaş almak isteyen vatandaşlarda yaş, sigortalı olma süresi ve prim ödemesi şartlarını aramaktadır. Belirlenmiş bu üç şartı sağlayan kişiler, kendi çalışma hayatlarına ve maaş ödemelerine göre farklı tutarlarda emekli maaşı alırlar. Ancak herhangi bir sebepten ötürü çalışamayan ya da sigortalı olarak çalıştığı işyerinden ayrılmak zorunda kalan vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tanımladığı başka bir emeklilik hakkından yararlanabilmektedir. “İsteğe bağlı sigorta” olarak adlandırılan hak, çalışma hayatına sahip olmayan kişilerin de emekli olabilmelerini sağlamaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilik hizmetlerinden biri olan isteğe bağlı sigorta, bir işyerinde sigortalı olarak çalışmayan ancak prim ödemelerini yaparak emeklilik dönemine katkıda bulunmak isteyen vatandaşlar için geliştirilmiştir. Bu hizmette kişi, kendi prim ödemesini kendisi yapar.

İsteğe Bağlı Sigorta Ödemeleri İçin Kredi Çekilebilir Mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun isteğe bağlı sigorta hizmetinden yararlanarak prim ödemesi yapmak isteyen vatandaşlara, kamu bankaları ile imzalanmış olan protokol yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda prim ödemelerini yapmak için ek nakit desteğine ihtiyaç duyan vatandaşlar, Vakıfbank, Halk Bankası ve Ziraat Bankası’ndan uygun faizler karşılığında kredi kullanabilmektedirler.

İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu Nereye Yapılır?

Kendi prim ödemelerini kendisi yapmak isteyen vatandaşlar, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine başvuru yapmalıdırlar.