Gündem

Her yerde gerekli olan HES kodu nedir? Nasıl alınır? Ne işe yarar? İşte detaylar…

Koronavirüs salgınının hayatımıza girmesiyle yeni uygulama ve sistemlerle tanışıyoruz. Bunlardan biri de artık devletin pek çok alanında ve sosyal hayatta zorunlu hale gelen HES kodu. "Hayat Eve Sığar"ın kısaltılmış hali olan HES kodu, kontrollü sosyal hayat ve ulaşım, seyahat gibi durumlarda kişinin sağlık durumu hakkında ilgililere bilgi verebilmek için oluşturulmuş bir uygulama. İşte HES kodunun detayları...

HES kodu, tüm yurt içi uçuşlarda güvenle uçmanız için T.C. Sağlık Bakanlığı önlemleri kapsamında zorunlu hale getirilen yeni bir uygulama.

Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan kurallara göre; tüm yurt içi uçuşlarda seyahat edecek yolcuların uçuşlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için HES Kodu ile kontroller sağlanacak ve uçuşa 24 saat kala tüm yolcuların risk durumları HES kodu üzerinden sorgulanıyor.

HES KODU NASIL ALINIR?

1- “Hayat Eve Sığar” uygulaması üzerinden, “HES Kodu İşlemleri” bölümüne girilir.

“HES Kodu Oluştur” butonuna tıklanır. Kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

HES uygulamasını AppStore’dan indirmek için TIKLAYIN.

HES uygulamasını Google Play’den indirmek için TIKLAYIN.

2- SMS yöntemi ile HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Kartının Ön Yüzündeki Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve “Paylaşım Süresi” gün sayısı olarak yazılır  ve 2023’e SMS olarak gönderilir. Sistem üzerinden, seyahatiniz için geçerli gün sayısı kadar HES kodunuz telefonunuza gönderilecektir.

Paylaşım Süresi’nin seçeceğiniz uçuşun tarihinden en az 7 gün daha fazla olması gerekir. Örneğin uçuşunuz 10 gün sonra ise en az 17 gün geçerli Paylaşım Süreli bir kodunuz olmalı. HES kodunun geçerli olması için Paylaşım Süresi’ni girerken yolculuk tarihine kadar olan gün sayısına en az 7 gün daha eklemelisiniz.

Örnek; HES 12345678901 1234 17

Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacaktır.

3-  e-Devlet sistemi üzerinden de HES kodunuzu alabilirsiniz.

e-Devlet sistemi üzerinden, “HES Kodu Üretme ve Listeleme” seçeneğini seçip “Yeni Hes Kodu” butonuna tıklayarak HES kodunuzu alabilirsiniz.

-Belli bir gün sayısını kapsayan kodları alırken uçuş günlerini dikkatlice seçmeniz gerekiyor. Eğer kodunuzun geçerlilik süresi dolmuşsa rezervasyonlarınız onaylanmamaktadır.

-Ayrıca HES kodunuzun geçerli olmaması, iletişim bilgilerinizin eksik veya hatalı olması, doğum tarihi vb. kişisel bilgilerinizdeki hatalar nedeniyle seyahatinize izin verilmeyebilir.

HES KODU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN ÖNEMLİ BİLGİLER

HES kodu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için tüm yurt içi uçuşlarda zorunludur.

HES kodunuzun süresi seyahatinizin toplam süresi kadar olmalıdır. Gidiş-dönüş bir bilet almak istiyorsanız ya da gidiş-dönüş bir biletiniz varsa HES kodunuz dönüş tarihinizi de kapsamalıdır.

Eğer ilk uçuşa 25 saatten az kalmış ise HES kodu üzerinden yolcunun sağlık durumu kontrol edilecektir.

HES kodu 0-2 yaş aralığında olan bebek yolcular için zorunlu değildir.

Bu işlem her yolcu için ayrı ayrı uygulanacaktır.

HES Kodu ile kişinin Sağlık Bakanlığı sistemleri üzerinden, sağlık durumu sorgulanır, risk varsa seyahati onaylanmaz. Yapılan bu sorgulamalarda Corona sebebiyle uçmanıza engel bir durum belirlenirse uçuşa kabul edilmeyeceksiniz.

Seyahat sırasında herhangi bir risk taşımayan ancak, sonradan risk durumu oluşan kişiler olursa, temas mesafesinde kabul edilen kişilerle iletişime geçilerek sağlık ve rehberlik hizmeti sağlanır.

HES kodunuz ile ilgili aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda, seyahatiniz onaylanmayacaktır.

COVID-19 pozitif olma ya da karantina sürecinde olma durumu,

Yeterli süreli HES koduna sahip olmama durumu,

Hatalı T.C. Kimlik Numarası girilmesi durumu.

E-DEVLETTEN HES KODU NASIL ALINIR?

E-Devlet’ten HES kodu alabilmek için şu işlemlerin yapılması gerekiyor:

İlk olarak E-Devlet’in HES kodu için mevcut linkine tıklayacaksınız. Daha sonra girilen sayfada E-Devlet kullanıcı bilgilerinizi girerek HES kodunuza ulaşabilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinden bilgilerinizi silme, sorgulama ve yenileme gibi işlemler de yapılabiliyor.