Ekonomi

Hasta ve yaşlı bakım maaşına zam! Hasta ve yaşlı bakım maaşı ne kadar olacak?

Hasta ve yaşlı bakım maaşına zam müjdesi… Sağlık kurulu tarafından aynı evde yaşayan bakıma muhtaç kişilere bakanlar aldıkları raporla maaş alıyorlar. 

Hasta ve yaşlı olduğu için rapor alıp bakıma muhtaç olduğu tespit edilen kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara, evde bakım aylığı ödeniyor. Bu ödeme aylık 1.334 lira. 2020’de ise enflasyon verisine göre, memur maaşlarına yapılacak zam ve fark ödemesine bağlı olarak evde bakım maaşında artış olacak. İşte evde bakım maaşıyla ilgili yeni haberler…

MAAŞ BAKANA VERİLİYOR

Evde bakım aylığı için sağlık kurulu tarafından verilen ‘yüzde 40 ve üzerinde engelli raporu’ gerekiyor. Maaş yaşlıya değil bakana veriliyor. Başvuru, Aile ve Sosyal Politikalarİl Müdürlüğü veya varsa ilçe müdürlüklerine yapılıyor. Bu maaş için hanedeki kişi başına gelirin 1.219 lirayı aşmaması gerekiyor.

Örneğin, 3 kişilik bir haneye ayda 4 bin 876 liranın altında gelir giriyorsa bakım maaşı için başvuru yapılabiliyor. Muhtaçlıkta ise yeme, içme, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getirmediğine bakılıyor. Bayram ikramiyeleri evde bakım yardımında gelir şartı hesaplamasına dahil edilmiyor. Bakım maaşı her 6 ayda bir memur maaş katsayısındaki artışa göre yeniden belirleniyor. Buna göre, temmuzda yüzde 5,98 artarak 1.305 liradan 1.383 liraya çıkmıştı.

OCAK AYI İTİBARIYLA ZAM

3 Ocak itibarıyla açıklanacak enflasyon verisine göre, memur maaşlarında yapılacak zam ve fark ödemesi de ortaya çıkacak. Merkez Bankası’nın öngörülerine göre, memur maaşında yüzde 6-6.5’lik artış olması bekleniyor. Bu kapsamda bakım maaşı da 1.466-1.475 lira seviyesine çıkacak. Posta’da yer alan habere göre, zamlı maaş ocak itibarıyla bakım maaşı alanlara ödenecek. Zam farkı yetişmezse ocak sonuna kadar hesaba yatacak. 

Bir yanıt yazın