Sağlık

Hasta olmamak için gıda okuryazarlığı şart!

Sağlık bir yaşam için farkındalıklı gıda ve beslenme okuryazarlığının önemi gittikçe artıyor. Doğal beslenme alışkanlıklarının hayatımızın bir parçası haline gelmesi, tüketilen gıdanın içeriğinin bilinmesi ve bilinçli olarak tüketilmesi konu başlıklarında elel alınan ”Gıda Okuryazarlığı” hükümetinde de gündeminde. Mevcut bilimsel kanıtlarla da desteklenen yetersiz veya aşırı beslenmenin yol açtığı sorunlar, bireyin sağlığını etkileyerek çeşitli hastalıklara, hatta ölüme kadar gidebiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, beslenme okuryazarlığının okullarda başlaması ve bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliklerinin artırılması gerektiğini belirterek, “Her geçen gün kantin kültürünün de biraz devre dışı kalarak doğal yemek alışkanlıklarının kazandırıldığı bir döneme geçiş yapmamız gerektiğini düşünüyorum” diyerek konu hakkındaki görüşlerini söylemişti.

Sağlık konusunun tek bir kurumun tekeline bırakılmaması,okullardan başlanarak gıda okuryazarlığı derslerinin müfredata girmesi gibi önlemlerle bilinçlenerek,farkındalık sahibi bir yaşam tarzına geçiş yapmak mümkün. 

Peki nasıl?

Gıda çeşitliliğindeki artış,ev dışında gıda tüketiminin artması gıda okuryazarlığı kavramının önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Öncelikle bireylerin gıdalar hakkında altyapısının oluşturulması gerekirken,bireyin aldığı gıdanın içeriğini okuyup yorumlayabilmesi büyük önem taşıyor. Bir gıdanın besin değerlerini anlayabilmek, günde kaç kaloriye ihtiyacımız olduğunu saptayabilmek gıda okuryazarlığı sayesinde mümkün.

Gıda okuryazarlığı, sadece gıda içeriği ile değil,bir gıdanın nasıl yetiştirildiğini ,hangi koşullarda üretiminin yapıldığını,pişirme yöntemlerini doğru kullanmayı da bilmeyi gerektiren bir farkındalık sağlıyor. Örneğin tüketeceğimiz gıdanın yetiştirildiği bölge hakkında bilgi toplayıp şüphe dahilinde kuruma ulaşmamız ve yerinde görmemiz gerekiyor. Tüketilen gıdanın besin değerine göre tüketim miktarını artırıp azaltmamıza karar vermemiz gerekirken,hareketi de hayatımızın bir parçası haline getirerek gıda okuryazarlığının yanı sıra sağlığımız için önemli bir adım atabiliriz.

Bir yanıt yazın