Ekonomi

Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası’ndan 3-5-10 bin TL ihtiyaç kredisi çeken vatandaşlar dikkat!

Türkiye’de ilk kez 11 Mart tarihinde tespit edilen corona virüsü salgını sonrası kamu bankaları harekete geçmişti. Vatandaşların ekonomik mağduriyet yaşamaması için Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası 6 ay ödemesiz ve düşük faizli krediler vermişti. Bankalardan 3 -5-10 bin TL ihtiyaç kredisi çeken vatandaşlar için ise üzücü bir gelişme yaşandı.

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’de vatandaşlar ekonomik olarak zor günler geçirdi. Bu nedenle Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank 6 ay ödemesiz ve düşük faizli 10 bin TL ihtiyaç kredisi vereceklerini duyurdular. Kamu Bankaları tarafından verilen 3-5-10 bin TL ihtiyaç kredilerine binlerce kişi başvurdu. Ödemelerden faydalanan vatandaşlar ise salgının devam etmesi nedeniyle geri ödemede zorluk çekiyorlar.

Vatandaşlar kredilerde erteleme bekliyorlar

Corona virüsü döneminde verilen ihtiyaç kredilerinden faydalanan vatandaşlar hacizler ile yüz yüze gelebilirler. Kamu bankalarından 5 bin TL kredi alan bir vatandaş aylık 185 TL ödeme yaparken 3 bin TL kredi alanlar da aylık olarak 113 TL ödeme yapıyor. Ancak salgın nedeniyle kazançlarında düşüş yaşayan birçok vatandaş geri ödemelerde sıkıntı yaşıyor. Vatandaşlar kredilerde erteleme bekliyor, ancak yetkililer erteleme hakkında henüz resmi bir açıklamada bulunmadılar.

Öte yandan Kamu Bankaları 2021 yılında güncel faiz oranları ile ihtiyaç kredileri vermeye devam ediyorlar. Ziraat Bankası %1,54, Vakıfbank %1,49, Halkbank %1,51 faiz oranı ile kredi veriyor.