Editörün SeçtikleriEkonomi

Günlerdir bekleniyordu! Zam oranı belli oldu: Yüzde 205

Son bir yıl içinde asgari ücrete yüzde 49 oranında zam yapıldığı duyuruldu ve Temmuz 2023’te 11.402 TL olan asgari ücret, bugün 17.002 TL’ye yükseldiği biliniyor. Bu noktada çalışanların yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçlasa da, diğer maliyetlerdeki artışlar bu çabayı gölgeledi ve maaşlara yapılan zamlar erimeye başladı.

YÜZDE 205 ZAM

Konu ile ilgili olarak ancak, Turkcell faturalarındaki artış asgari ücret zammını çok geride bıraktığı ifade edilerek geçen yıl 180 TL olan bir fatura, bugün 550 TL’ye çıktığı ve bunun da yüzde 205 oranında bir artış anlamına geldiği vurgulandı.   Artan faturalar, vatandaşların tepkisine yol açtığı belirtilerek gelirlerdeki artış, giderlerdeki artışı karşılamıyor ve insanlar faturalarını ödemekte zorlandığı ve bu durumun genel yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor ve vatandaşları ekonomik açıdan daha da zorlamaya başladığı da gündeme geldi.

ARTIŞIN NEDENLERİ

Uzmanlar, Turkcell faturalarındaki artışın nedenlerini tartışırken enflasyon ve maliyet artışları, bu zamların başlıca nedenleri olarak gösterildiği ancak, yüzde 205 gibi yüksek oranlar, birçok kişi tarafından kabul edilemez bulunduğu da ifade edildi.