GündemSağlık

Grip Alarmı! Kovid Değil Grip Olabilirsiniz

Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve nezle vakaları artmaya başlıyor. Vatandaşlar endişeleniyor. Grip ve nezle belirtileri son dönemlerde koronavirüsle karıştırılabiliyor. Belirtilerin birçoğu benzese de koronavirüs ile gribal enfeksiyon semptomları arasında farklar bulunuyor. Uzmanlardan açılama geldi. Maske kullanımının azalması nedeniyle, gribal enfeksiyonlarda da artış yaşanmaya başladı.

Hem Koronavirüs Hem Grip Vakaları Arttı

Koronavirüs  vakaların son dönemde pik yaptığını ve bir o kadar da gribe yakalanan hasta olduğunu belirten Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, “Yaklaşık 2 yıldır bu derece yoğun bir grip dalgasıyla karşı karşıya kalmamıştık. Çünkü insanlar ciddi şekilde izole olmuştu, maske, mesafe ve hijyen tedbirlerine gerçekten riayet ediliyordu. Okullar kapalıydı. Şimdi ise hayat normal akışında ilerliyor. Hastanelerde hem Kovid-19 hem de influenza vakalarıyla karşı karşıyayız. Şu ana kadar ulaşılmadık acil başvurularına ulaşmış durumdayız” ifadelerini kullandı.

Maske Kullanımı Gevşedi

Yenişafak Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulunan Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Cander,  aşılanma ile birlikte maskelerin kullanımının azaldığını ve bunun da bir nedeni olarak grip vakalarında da artışın yaşandığını belirten Cander, “Aşılamayla birlikte maske kullanımı gevşemiş olabilir. Ancak burada önemli nokta, son iki yılda bu ayları hep kısıtlamayla geçirdik. Okullar kapalıydı, üniversiteler kapalıydı, maçlar, konserler yoktu. Her şey kısıtlama tedbirleri dahilindeydi. Şimdi ise normal bir akış var. Dolayısıyla grip kendi pik yapma mevsiminde yükselişte” şeklinde konuştu.

Grip Vakaları Kovid Vakalarını Geçti

Yeni grip vakalarının kovid vakalarını geçtiğini vurgulayan Cander, “Dolayısıyla vatandaşlar ‘Virüse mi yakalandım’ endişesiyle hastaneye koşuyor. Semptomlara bakıldığında önceki dönemde PCR testleri pozitif gelirken şu an aynı belirtiler var ama testler negatif. Yani grip vakaları, Kovid-19’dan daha fazla” dedi.

Ayrıca Cander, “İnsanlar ilk önce kayıt kuyruğunda bekliyor, sonra muayene oluyor. Kovid şüphesiyle yeniden kuyruğa girip son olarak da PCR kuyruğuna giriyor. Bu süreci farklı bir model geliştirerek atlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.