Ekonomi

Gençlere devlet desteği: SGK primleri devlet tarafından ödeniyor!

Corona virüsü salgını pek çok insan iş sıkıntısı yaşıyor. Bu nedenle iş kurmayı düşünenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Kendi işini kurmak isteyen gençlere güzel haber devletten geldi. Devlet kendi işini kuran gençlere destek sağlıyor. Bu kapsamda ilk kez kendi işini kuran18-29 yaş arasındaki gençlerin SGK primleri devlet tarafından ödeniyor

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsü tüm dünyada ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirdi. Türkiye’de özel sektörde çalışmak isteyemeyen kişi kendi işini kurmak istiyor. Bu kapsamda devlet tarafından kendi işini kurmak isteyenlere destek sağlanıyor. Peki, iş kurarken devlet desteğinden faydalanmanın şartları nelerdir?

Gençlere devlet desteği

Devlet ilk kez kendi işini kuran ve kendisine ait işyeri açan 18-29 yaş arasındaki gençlerin 1 yıl boyunca Bağ-Kur primlerini ödüyor. Devlet tarafından verilecek destek ise en alt seviyeden hesaplandığında, mevcut tutarlarla 12 bin 184 lirayı buluyor. Genç girişimcinin her ay bin 15 liralık prim ödemesi cebinde kalıyor. Prim desteğinden yararlanmak için gencin kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor.

3 yıl muaf

Ayrıca İlk kez bir gelir vergisi mükellefi olarak işyeri açan 18-29 yaş arası gençler için 3 yıllık bir vergi istisnası bulunuyor. Gençler, 3 vergi yılı boyunca kazançlarının 75 bin liralık kısmı için gelir vergisi ödemiyor. 75 bin lira matrah beyan eden bir girişimcinin cebinde kalacak miktar yıllık 15 bin 720 lira seviyesinde bulunuyor. Kazanç istisnasından yararlananlar, beyana tabi başka bir gelirinin olması durumunda sadece ticari, zirai ve mesleki kazançları dolayısıyla istisnadan yararlanabiliyor.


KİMLER YARARLANIYOR?

18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olmak.

Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnası kapsamında olmak.

Bağ-Kur kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olmak.

Ticari veya Serbest meslek faaliyeti sebebiyle adına ilk defa bir mükellefiyet açılmış olması.

Adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmuş olmak.

ŞARTLAR NELER?

Kendi işinde çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi.

Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde, ortaklar arasında sadece en genç ortak sigorta prim teşvikinden faydalanabiliyor.

Prim teşvikinden faydalanabilmek için tüm ortakların ayrı ayrı teşvik şartlarını taşımaları gerekiyor. Ortaklardan herhangi birinin teşvik şartlarını taşımaması halinde, diğer ortaklar da sigorta prim teşvikinden yararlanamayacak.