Ekonomi

Geleneksel pazarlama bitti! “KARA CUMA” Black Friday 2019 karşınızda!

Ehliyetsiz vinç kullanmakla ya da, cerrah olmadan, beyin ameliyatı yapmakla aynı şey olduğunu ortaya çıkan sonuçlar gösteriyor. Futuristlere göre “gelecek, geldi” Peki biz geleceğin içinde miyiz?

Giderek, çok kanallı bir perakende satış modelini anlayan bir iş optimizasyon platformuna ihtiyacınız var. Bunu anlayabilenler, yollarına devam ederken, 15-20 yıl önce hayatımızda olmayan e-ticaret sistemlerinin, şimdiki tartışmasız üstünlüğüne şapka çıkartacaklar ve koşulsuz biat edecekler kısa zaman içinde. Migros Trendyol birleşmesi, köşedeki tost büfesinin yemeksepetinden hergün 2 masasından daha çok sipariş alması, pizza dükkanlarının giderek alan küçültmesi, 9 metrekarelik butiklerde kıyafet satanların, artık bin metrekarelik depolarda bulunması.

Üretici olanların hem toptan, hem perakende olarak satış kanallarını en hızlı şekilde gözden geçirmeleri ve pazarda olan bitenden haberdar olmaları gerekiyor. Umarım en yakınımdaki tanıdıklarım geç kalmazlar! Son 10-15 yılda AVM inşa etmeye 50 milyar dolardan fazlasını harcadık! Bu paraya en az birkaç tane Silikon Vadisi yapabilirdik. Bizim AVM’lerde bugün ABD’de olduğu gibi her gün birer birer kapanacak, terk edilecek. Halen avrupanın en büyük AVM’leri, yüzölçümü olarak Türkiye’de bulunuyor. Birçok inşaat projesi, altlar AVM, üstü rezidans mantığı ile markalara alanlarını deyim yerinde ise “peşkeş” çekerek doldurmaya çalışıyorlar. İkili ilişkilerin bu inşaat firmalarındaki rolü de elbette çok önemli. Gel biz sana yer verelim ücretsiz, sen kahve dükkanını aç ve trafik yarat mantığı, online pazaryerlerinde de etkisini göstermeye başladı. Gerçi taze çekilmiş sıcak bir kahveyi henüz kargo firmaları getiremese de, yakın zamanda bu işe de “getir” markası bir çözüm bulacaktır diye düşünüyorum.

Sözün kısasıTürkiye‘de online alışveriş paltformlarında yer almak ve ürünlerinizi dünyanın her yerine satabilmek için “sakın” geç kalmayın. Hemen şimdi dünyanın en güzel ve güçlü mağazalarında yerinizi alın. Bu konuda destek alın, araştırma yapın ve çağın gerisinde kalan siz olmayın.

“KARA CUMA” Geliyor, gelecek ve işte geldi. 2019 black friday!

Bir “blackfriday” daha geldi! TV reklamları, hoplayan zıplayan pop up reklamları, el altından servis edilen ve anlam karmaşası ve taklitlerle alelacele hazırlanmış afişler, bannerlar gözümüze gözümüze sokuldu günlerdir.  Türkiye’de “inançlı” kitleyi kaybetmeyelim çabası yüzünden ilginç benzetmelerin kullanıldığı, Türkçe karşılığı “kara cuma” olan bu alışveriş çılgınlığı bana kalırsa ne tüketici tarafında tam anlaşıldı ne de kampanyayı yapanlar tam olarak bu günün karşılığını verebiliyorlar. Cuma gününün her hafta telefonlarımıza gelen “hayırlı cumalar” mesajlarının yerine, bir kesimin tepkisini almayalım diye “güya” düşünülerek yansıtılan bu sözcükleri araştırdım. 

– “süper cuma”

– “bizim cuma”

– “gerçek cuma”

– “en moda cuma”

– “fırsat cuma”

– “büyük cuma”

– “efsane cuma”

– “dev cuma”

– “şahane cuma”

– “muhteşem cuma”

– “black sale”

– “big friday”

– “super black sale”

– “altın Cuma”

– “bereketli Cuma”

– “pembe Cuma”

– “siyah indirim”

– “black sale”

Bunlar benim gördüklerim.

Ne oldu yani şimdi “cuma“’ya kara, “siyah” demeyince oldu mu? Olduranlar oldu. Rakamlar gelecek haftalarda açıklanır. Hep birlikte göreceğiz. Rakamların ve “gerçek indirimlerin” ne kadar gerçekçi olduğunu görüp, ilgili ilgisiz herkes bu konu ile ilgili yorum ve haber yazmıştı geçtiğimiz yıl. Bu yıl da farklı bir yorumla karşılaşacağımızı düşünmüyorum. Ama geçen yıla göre ciddi bir ciro beklentisinin olmadığını ve atılan taşların, kurbağaları ürkütmeyeceğini “net” biliyorum.

Bir yanıt yazın