Genel

Flaş gelişme! Bir müze daha cami yapıldı!

İstanbul’da Ayasofya’dan sonra müze olarak kullanılan bir diğer cami olan Kariye Camii de Cumhurbaşkanı kararı ile ibadete açıldı.

Ayasofya’dan sonra İstanbul’da müzeleştirilen Kariye camii de yeniden ibadete açıldı. 24 Temmuz Cuma günü kılınan Cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açılan Ayasofya’dan sonra bi müze daha cami oldu. Açıklanan yeni kararla Kariye Camii’nin yeniden camii olarak hizmet vereceği bildirildi.

Bizans döneminden kalan ve İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii’nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek yeniden ibadete açılmasına karar verildi.

Bugünkü Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre Kariye Camii’nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 19’uncu Dairesi kararı ile iptal edilmesi üzerine Kariye Camii’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

Cumhurbaşkanı kararı ile yeniden ibadete açılan Kariye Camii 6. yüzyılda Bizans topraklarında kilise olarak yapılmıştı. İstanbul’un fethinden sonra 1511 yılında ise Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilmişti. ‘Atik Ali Paşa Camii’ veya ‘Kariye Camii’ olarak anılan camii 1945 yılında yılında Bakanlar Kurulu kararı ile müze olarak olarak kullanılmaya başlamıştı.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN KARARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ