Gündem

‘Fay’ yasası geliyor! Artık izin verilmeyecek

İzmir'de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından fay üstüne yapılan binalar yeniden gündeme geldi. Hükümet, yaşanan Elazığ depreminin ardından gelişmiş ülkelerde benzerleri bulunan fay yasası ile ilgili çalışmalara başladı. Çalışmanın önümüzdeki aylarda tamamlanması ve düzenlemenin Meclis'e sunulması bekleniyor. Düzenlemede şunlar yer alacak...

İzmir’de 30 Ekim saat 14.51’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından fay üstüne yapılan binalar yeniden gündeme geldi. Hükümet, yaşanan Elazığ depreminin ardından gelişmiş ülkelerde benzerleri bulunan fay yasası ile ilgili çalışmalara başladı. Çalışmanın önümüzdeki aylarda tamamlanması ve düzenlemenin Meclis’e sunulması bekleniyor.

İzmir’de yaşanan depremle birlikte Türkiye’nin yapı stoku, kesilen kolonlar, fay üstüne yapılan binalar tekrar gündeme geldi. Türkiye genelindeki tüm aktif faylar tek tek incelenecek. Fay üzerinde yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Düzenlemede şunlar yer alacak;

AKTİF FAYLAR İNCELENECEK

Türkiye genelindeki tüm aktif faylar tek tek incelenecek. Hangi fay hangi aralıkta deprem üretiyor (kaç yılda bir deprem oluyor) tespit edilecek.

Fayların ne kadar kayma hızı var belirlenecek. Fay zonları boyunca hendekler açılıp fayın genişliği ölçülecek. Tespit edilen fay genişliğinin çevresindeki sakınım bandı (ne kadarlık alana bina yapılmayacak) belirlenecek.

FAY ÜZERİNE YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEK

Fay üzerinde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Bazı fay hatlarının etrafında deprem üretme potansiyeline göre okul, kışla, hastane gibi yapılar hariç belli ölçülerde yapılaşmaya izin verilebilecek.

Fay hatları üzerine yapılmış binaların ise kentsel dönüşüme tabi tutulması için mevcut düzenlemelere ek ne yapılabileceğine bakılacak.

Türkiye uzun süredir İstanbul depremini tartışıyor. İstanbul Risk Haritası’ndaki fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak sıralanıyor.