Ekonomi

Faturası yüksek gelenler dikkat! Ucuz fatura için bunları yapabilirsiniz

Elektrik faturası yüksek gelen vatandaşları ilgilendiren bir açıklama yapıldı. Bahçeşehir Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Gürkan Soykan tarafından yapılan açıklama ile üç zamanlı tarife fırsatı ile daha az ödeme yapılabileceği belirtildi.

Türkiye’de pek çok vatandaş yüksek elektrik faturalarından şikayet ediyor. Salgına bağlı olarak artan fatura ücretleri vatandaşlara yük oluyor. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Soykan ile üç zamanlı tarife fırsatı ile daha az ödeme yapılabileceğini açıkladı. Soykan tarafından yapılan açıklamada, “”2020 itibariyle yıllık tükettiğimiz 1400 kilowatt saatin üzerindeyse serbest tüketici oluyorsunuz. Serbest tüketici olduğunuzda elektriği herhangi bir elektrik tedarikçisinden satın alabilirsiniz. Dolayısıyla da firmalarla görüşüp bireysel sözleşme yaparak onların anlaşması üzerinden tüketim yapabilirsiniz. Eğer 1400 kilowatt saatin altında bir tüketiminiz varsa o zaman bölgedeki elektrik dağıtıcısının abonesi olarak çalışacaksınız. Buradaki avantaj da tek tarife ve üç zamanlı tarife fırsatı olacaktır. Kullanım şeklinize göre üç zamanlı tarifeye geçerseniz avantaj sağlayabilirsiniz. Bu tarifede özellikle yoğun tüketim saatlerinde elektrik daha pahalı. Tüketimin düşük olduğu saatlerde ise elektrik daha ucuz. Eğer siz kendi konforunuzu bozmadan bulaşık ve çamaşır makinesini akşam 22.00’den sonra çalıştırabilirim derseniz bu tarifeye geçmeniz iyi olacaktır.” İfadeleri kullanıldı.

Şu an herkesin tek zamanlı tarife kullandığını belirten Soykan, “Kişi kendi kullanımını değerlendirip tarife değişikliği için dağıtıcı kuruma başvurabilir. Tek kriter sayacının elektronik sayaç olması olacaktır.” Açıklamasında bulundu.

Soykan tarafından yapılan açıklama ile elektrikte tasarruf etmenin yolları:

Klima kullanırken kesinlikle cam açmayın.

Torbası dolmuş bir elektrik süpürgeniz varsa daha
fazla enerji tüketmeye çalışacak.

Ütüyü kullanırken son 5 dakikada ütünün fişini çekip sıcaklığında ütünüzü yapabilirsiniz.

Su ısıtıcılarını kullanırken ihtiyacınız kadar su ısıtmaya dikkat edin.

Aydınlatma lambalarında ‘enerji tasarrufu’ dediğimiz tasarruflu lambalar var. Bunları tercih etmemiz enerji tasarrufu için doğru olacaktır.

Gün içinde ışığın kullanılmasını planlayarak daha az aydınlık düzeyini elde edebilirsiniz.

Kullanmadığınız aletleri mutlaka prizden çekelim.

Mümkün oldukça aletleri fişinden çekerek bırakın. Bunun için de anahtarlı prizler tercih edilebilir.

Bulaşık ve çamaşır makinesini kullanırken de boş yıkamamaya özen gösterin. Çok sıcak suda yıkamamak da enerji tasarrufuna destek olacaktır