EkonomiGündem

Fas Hükümeti Bim Mağazalarını kapatmakla tehdit etti

Fas Ticaret Bakanı, "Bim mağazasının açıldığı her yerde 60 dükkan kapanıyor. Bunu Türkiye'nin desteği ile yapıyorlar" dedi.

Türkiye’de “hard discount market” (indirimli ürün marketleri) kategorisinde en yakın rakiplerine büyük fark atan BİM, zincir süpermarketler kurarak sokak aralarına kadar girmiş bulunuyor. Açıldığı her mahallede küçük esnafa büyük zarar veren sistem yüzünden, Türkiye genelinde neredeyse ara sokaklarda esnaf kalmadığı gibi, pazar esnafı da durumdan çok şikayetçi.

Bim Türkiye’deki üreticilerden satınalma yapıyor ve ürünleri aracısız ihraç ediyor.

Bim Fas için ürün satınalması Türkiye’den genelde gıda dışı ürünlerde gerçekleşiyor. Bu ürünlerin toplam satıştaki oranı, gıda dışı ürünlerde %15 civarında olduğu biliniyor. Türkiye’deki üreticilerin ev tekstili ve dış giyim ihracatı yapılan bu ürün gruplarında, hızlı satıldığı için ciddi cirolar yapılabildiği gelen haberler arasında.

Bim Fas
Bim Market / Fas

Fas ticaret bakanı, market zinciri BİM’den sattığı malların en az yarısını ülke içinden tedarik etmesini, aksi takdirde BİM mağazalarının kapatılabileceğini söyledi.
Türkiye ile 2 milyar dolar ticaret açığı olan Fas, bu açığın büyük bölümünün Türkiye ile 2004 yılında yaptığı serbest ticaret anlaşmasından kaynaklandığını düşünüyor.

Rabat ile Ankara anlaşmanın tadil edilmesi için görüşmeler yürütüyor.

Fas Ticaret Bakanı Moulay Hafid Elalamy dün parlamenterlere yaptığı açıklamada, BİM hakkında, “Türkiye’nin desteğiyle Fas’a yatırım yapıyorlar, mağaza açtıkları yerlerde 60 dükkan kapanıyor” dedi.

Elalamy serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili şikayetlerini Türkiye’nin gözden geçireceğini ifade etti.

Anlaşmayla ilgili sorunların birkaç hafta içinde çözülmesini beklediğini söyleyen bakan, uzlaşı sağlanamazsa anlaşmadan vazgeçeceklerini ifade etti.

Bakan Türkiye’nin Fas’a doğrudan yatırımlarının, ülkeye gelen yatırımların yüzde 1’ini aşamadığına dikkat çekerek, “Diğer ülkelerle açıklar yatırımlarla telafi edilebiliyor” dedi.

BİM’DEN AÇIKLAMA

Öte yandan, BİM CFO’su Haluk Dortluoğlu, Fas Ticaret Bakanı’nın BİM’in bu ülkedeki mağazalarında sattığı malların en az yarısını ülke içinden tedarik etmemesi halinde mağazaların kapatılabileceği açıklamasının operasyonlarını etkilemeyeceğini; çünkü ürünlerin yüzde 85’ini halihazırda Fas’taki yerel üreticilerden tedarik ettiklerini söyledi.

Dortluoğlu’nun Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, BİM’in Fas’ta 500’e yakın mağazası ve 3000’e yakın çalışanı bulunurken; Fas operasyonu BİM’in toplam cirosu içinde yüzde 5 pay sahibi.

Dortluoğlu, “Zannediyorum Meclis’te Türkiye-Fas ilişkileri ile ilgili görüşme varken yapılan bir açıklama. O nedenle iç politikaya dönük mesaj gibi. Bize yansıyan bir talep yok” diye konuştu.

Bir yanıt yazın