Ekonomi

Facebook, İnstagram ve Twitter üzerinden alışveriş yapanlar dikkat! Uyarı geldi

Pek çok vatandaş Facebook, İnstagram ve Twitter gibi güçlü sosyal medya araçları üzerinden alışveriş yapıyor. Fakat yine alışveriş yapan kişilerin büyük bölümü kendilerini bekleyen tehlikelerin farkına varmıyor. Konuya ilişkin Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu vatandaşları uyardı. Dikkat edin !

O BİLGİLERE DİKKAT! OLMASI GEREKİYOR

Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde son dönemde tüketici mağduriyeti arttı. Sosyal medyadan satış yapacak firmanın ilanının yayınlandığı mecrada ticaret sicil numarasının bulunması gerekiyor. Bunun yanında sabit telefon, açık adres, mesafeli satış sözleşmesi ve cayma bildirimi konusunda da bilgilerin yer alması gerekiyor” dedi.

SOSYAL MEDYA ALIŞVERİŞLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı  Aydın Ağaoğlu, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde son dönemde tüketici  mağduriyetinin arttığını söyledi.  Ağaoğlu,  “Facebook”, “İnstagram” ve “Twitter” gibi  sosyal medya platformları üzerinden yapılan alışverişlerde dikkat edilmesi  gereken hususlara ilişkin derlendirmelerde bulundu.

TİCARET SİCİL NUMARASI OLMALI !

Tüketicilerin, mağdur olmaması için haklarını bilmesi, satış yapan  firmaya da dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, şunları kaydetti: “Sosyal medya üzerinden fotoğraflar yayınlanıyor. Bu fotoğraflara  aldanan, fiyatı düşük bulan tüketiciler yeterli incelemeyi yapmadan sipariş  veriyor. Ama kargonun verdiği paketi de görünce hayal kırıklığı yaşıyorlar.  Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde son dönemde tüketici mağduriyeti  arttı. Oysa tüketici kanunu uzaktan satışlarda tüketiciyi koruyucu önemli  düzenlemeler içeriyor. Sosyal medyadan satış yapacak firmanın ilanının  yayınlandığı mecrada ticaret sicil numarasının bulunması gerekiyor. Bunun yanında  sabit telefon, açık adres, mesafeli satış sözleşmesi ve cayma bildirimi konusunda  da bilgilerin yer alması gerekiyor.”

MUHATAP OLMADIĞI İÇİN MAĞDUR OLABİLİYORSUNUZ

Mağdur olan tüketicinin muhatap bulamadığı için tüketici hakem  heyetlerinde olumlu sonuç alamadığını ve olayın adliye taşındığını aktaran  Ağaoğlu, “Bu sitelerden kredi kartı ile alışveriş yapıldığından bu kartların  bilgileri depolanıp daha sonra tüketicinin rızası dışında harcamalar  yapılabiliyor. Dikkatli olunmalı.” diye konuştu.Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)  İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan  ise sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda firma gerçekliğinin sorgulanması  gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Son aylarda bu yüzden hakem heyetlerinden tüketicinin aleyhine  kararlar çıkmakta. Örneğin, bir tüketici, sosyal medya üzerinden cep telefonu  siparişi veriyor. Kargosunu alınca içinden telefon yerine plastik su şişesi  çıktığını görüyor. Orada tutanak tutturuyor. Bize ulaşıyor. Biz de satıcının  kaydı olmadığı için tüketicimizi savcılığa gönderdik. Sonucu bekliyoruz.” Uçan, tüketicilerin bu mağduriyetlerinde eğitimseviyelerinin değil  tüketici bilinçlerinin yüksek olması gerektiğini belirtti.

Bazı tüketicilerin mağduriyetlerinin küçük rakamlar olduğundan dolayı  başvuruda bulunmadığını dile getiren Uçan, tüketicilere 1 lira bile olsa haklı  kazançlarının peşinin bırakmaması gerektiğini ifade etti.

Bir yanıt yazın