Genel

EYT’lilerin Beklediği Kapsam Açıklaması Bakan Bilgin’den Geldi; EYT’den Kimler Yararlanacak, Ne Zaman Çıkacak? İşte O Beklenen Cevap…

Yaklaşık 6 milyon kişinin yaşa takıldığı için emekli olamadığı Türkiye’de gündeme alınan EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi ile ilgili çalışmalar başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in müjdesini verdiği EYT düzenlemesinin neden ve niçin yapılacağı da bu müjdenin ardından yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. EYT’lilerin mağduriyetini gidermeyi amaçlayan EYT düzenlemesine ilişkin tarih açıklaması da yine Bakan Bilgin’den Geldi.

EYT, 8 Eylül 1999 Tarihinden Önce Sigortalı Olanları Öncelikli Olarak Ele Alacak

Dönem dönem değişen emekliliğe ilişkin yasalarda yapılan son düzenleme EYT sorununu ortaya çıkardı. Eski yasaya göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlar 5000 günden ve 25 yıllık çalışma süresinden doğrudan emekli olabiliyorken, yeni yasa, 2008 yılına kadar bu şartları yerine getirmeyen eski sigorta girişlilerinin emekli yaşını kadınlarda 55’ten 65; erkeklerde ise 60’tan yine 65’e yükseltti. Hal böyle olunca da emeklilik şartlarını 2008’den sonra tamamlayan 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan kişiler, emekli olamadı ve yaş beklemeye başladı. Yaş gereği hiçbir yerde de iş bulamayan bu kişilerin bir mağduriyeti oluştu. Bu mağduriyeti sonlandırmak için harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bünyesinde bir çalışma grubu kurarak 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan kişiler öncelikli olmak kaydıyla bir düzenleme çalışmasına başladı.

Bakan Bilgin, EYT Tarihinde Yeni Yıla İşaret Etti

Konuya ilişkin sık sık açıklama gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği açıklamada EYT düzenlemesine ilişkin ilk kez tarih verdi. Açıklamalarında; “Bakanlık bünyesinde bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışma grubu bu formül üzerinde çalışıyor. En uygun formülü uygulamaya sokma niyetindeyiz. Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Alternatifler var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Çalışmamız bir noktaya geldiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı da çalışmamıza katılacak. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek” ifadelerini kullanan Bakan Bilgin, tarih olarak ise, aralık ayının sonu, ocak ayının başına işaret etti.