Genel

EYT’de İşler Hızlandı; Düzenlemenin Taslak Hali Ortaya Çıkmaya Başladı! Masada Dört Formül Var; Gerçekleşirse Yaş 50’ye Bile İnebilir…

Bir süredir vatandaşların yakinen takip ettiği konular arasında yer alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin yeni açıklamalar geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sürecin başladığını belirtirken; konu için oluşturulan çalışma grubunun masaya yatırdığı formüller kulislere yansımaya başladı.

Bakan Bilgin Müjdeyi Verdi

Geçtiğimiz gün A Para Ankara Haber Müdürü Murat Ovucu’ya müjdeyi verdiği öğrenilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’liler için; “Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk. Hazine ve Maliye bakanlığı da sürece katılacak. En uygun formülü devreye sokacağız. Çalışmayı yıl sonu ya da ocak başında Meclis’e sunacağız” dedi. Ardından ise, çalışma grubunun masaya yatırdığı formüller bir bir ortaya çıkmaya başladı.

Çalışma Başladı, Formül Çok

EYT çalışmasının başlayacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından kamuoyuna müjdelenmişti. Sözleşmeli memur düzenlemesinin hemen ardından geniş olarak masaya yatırılacak olan EYT düzenlemesine ilişkin kulisler de çalışmalar ile birlikte hız kazandı. Kulislerde yer alan bilgilere göre, şimdilik dört ayrı formül tartışılmaya başlandı. 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlara yönelik konuşulan ilk formül kapsamında 3600 gün prim, 15 yıl çalışma süresi ile kadınlarda 50; erkeklerde ise 55 yaşı dolduranların emekli olabilmesinin önünün açılması tartışılmaya başlandı. Burada kadınlar için 20 yıl yani 7200 prim gününü, erkekler için ise 25 yıl yani 9 bin gününü aramayı düşünen ilgili komisyon ikinci formül olarak ise, yaş sınırını getirmeyi masaya yatırdı. Prim gün sayısını doldurup yaşı bekleyenler için ayrı bir çalışma gerçekleştireceği öğrenilen komisyonun bu grupta yer alan kişiler için 2 ya da 3 yıl gibi süre indirimi yapması beklenirken; Avrupa’da uygulanan kademeli emeklilik istemi de masaya yatırıldı.