EkonomiGündem

Evde Bakım Aylığını Kimler Alabilir? Evde Bakım Aylığı Ne Kadar Başvurular Nereden Yapılıyor?

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Bakıma ihtiyaç duyan engelli ve hasta vatandaşların bakımını üstlenen yakınlarına devlet destek verecek. Peki evde bakım aylığı almak için şartlar neler? Evde bakım aylığı nasıl alınır? Evde bakım aylığına nasıl başvurulur? Evde bakım aylığı kaç TL? Detaylar haberimizde…

Vatandaşların merakla beklediği devlet desteği miktarı duyuruldu. Bakıma muhtaç hasta ve engelli vatandaşların bakımını üstlenen yakınlarına devlet desteği. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, tarafından yapılan açıklamada, “Bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve aileleri için toplam 963 milyon 172 bin lira evde bakım yardımı ödemelerini hesaplara yatırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamaya göre bakıma muhtaç hasta ve engelli vatandaşların bakımını üstlenen yakınlarına 5 gün boyunca 1.797 TL yatacak. Evde bakım aylığı her ayın 15’i ile 31’i arası hesaplara yatıyor.

Evde Bakım Hizmetleri | Çorlu Vatan Hastanesi

Evde Bakım Aylığı Nasıl Alınır?

Evde bakım aylığı almak isteyen engelli vatandaşların en az yüzde 50 engelinin bulunması ve ağır engelli ibareli raporunun bulunması gerekiyor. Hasta vatandaşlar için ise hasta ya da muhtaç olan kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarının tek başına yerine getirilip getirilemediğine bakılıyor.

Evde Bakım Hizmetleri | Özel Ortadoğu Hastaneleri

Evde Bakım Aylığına Nasıl Başvurulur?

Evde bakım aylığı almak için hanedeki diğer gelirlere de bakılıyor. Hanede kişi başı gelirin 1.704 lirayı aşmaması gerekiyor. Evde bakım maaşı almak isteyen vatandaşların kamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya varsa ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor. Başvurular en geç 30 gün içinde sonuçlandırılıyor.

Sağlık Bakanlığı Evde Bakım Hizmetleri Hakkında - Yaşlı ve Hasta Bakıcısı

Evde Bakım Aylığı Sorgulaması Nereden Yapılıyor?

Evde bakım aylığı ödeme sorgulamaları e-Devlet üzerinden yapılıyor. E-Devlet arama motoruna ‘Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’ yazılarak bakılabiliyor.