Ekonomi

Ev fiyatları yükselecek mi diye merak edenler hemen okusun: Hem faiz düştü, hem dolar yükseldi!

Ev satın almak isteyen vatandaşları çok yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandı. Merkez Bankası faiz indirimi kararı sonrası dolar fiyatları 9,8495 TL’ye kadar yükseldi. Öte yandan kamu bankalarının konut kredilerinde faiz indirimi yapacağı öğrenildi. Bu nedenle vatandaşlar konut fiyatlarında durumun ne olacağını merak ediyor. Sektör yetkililerine göre ise ev almak isteyenlerin elini çabuk tutması gerekiyor. Yoksa fiyatlar yükselişe geçebilir.

Bugün Türkiye’nin gündeminde kamu bankalarının faiz düşürmesi var. Kamu bankaları tarafından yapılan açıklamalara göre, konut kredileri faiz oranlarında ise 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda % 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise % 1,34 faiz oranları uygulanmaya başlanacak.

Hem kira da hem satışta bekleniyor

Hem bankaların faiz indirmesi hem de dolar fiyatlarının yükselmesi konut fiyatları hakkında vatandaşları meraklandırdı. Sektörün içinden yapılan açıklamalara göre, döviz fiyatlarındaki yükselişler inşaat maliyetlerini de arttırıyor. Maliyetlerin artması ve faizlerin düşmesi ile konutlarda yükselen talebin ev fiyatlarına olumsuz yansıması bekleniyor.

Emlakçılar önümüzdeki haftalarda hem konut satış fiyatlarına hem de kiralara zam beklediklerini belirtiyorlar.