Genel

Esmaü’l Hüsna Nedir?

Allah’ın birbirinden anlamlı isimlerinin yer aldığı Esmaül Hüsna, Allah’ın sonsuz isimleri içinden en güzel anlamlara sahip olan 99 isminin yer aldığı bir birleşimdir. O’nu tarif eden ve bir ilah olarak güçlerini, sınırlarını anlatan bu isimlerden en anlamlıları ve güzelleri şu şekildedir:

1) Allah; Kendinden başka ilah bulunmayan tek Allah,

2) Er – Rahman; Dünya üzerindeki bütün mahlükat için merhamet eden,

3) Er – Rahim; Sadece müminler için acıyan, sadece müminlere merhamet eden,

4) El – Melik; Kainatın ve mülkün tek sahibi olan, saltanatı sonsuza dek sürecek olan,

5) El – Kudüs; Noksansız olan, uzak veya yakın her türlü takdise layık olan,

6) Es – Selam; Tüm tehlikeler karşısında selamete çıkaran, cennetle bahşettiği kullarına selam eden,

7) El – Mü’min; Emin olan, güven veren, kullarını koruyan, iman nurunu veren ve iman dağıtan,

8) El – Aziz; İzzet sahibi olarak her şeye galip olan, asla karşı gelinemeyen kudrete sahip olan,

9) El – Mütekebbir; Kainatta büyüklükte eşi ve benzeri olmayan, sonsuz olan, büyük olan,

10) El – Halık; Yoktan var eden, yaratan, varlıkların hallerini takdir eden ve gerçeğe dönüştüren.

Allah, Esmaül Hüsna içinde yer alan ilk 10 isminin manevi anlamlarını okuduğunuzda her şeyin sahibi olarak sonsuz lan ve kudret sahibi bir ilah güç olduğunu anlayabiliyorsunuz. Allah’ın birbirinden güzel isimlerin yer aldığı Esmaül Hüsna içindeki isimlerin ezberlenerek zikredilmesi; ferahlığa, berekete, şifaya yöneliktir. Dini alimlerin sohbetlerinde ve kitaplarında belirttikleri bir konu olan Allah’ın isimlerinin ezberlenerek zikredilmesi hastalara şifa kaynağı, işsizlere kısmet, hanelere bereket olarak yansıyacağı yönündedir.

Allah’ın Zikredilen İsimleri

İbadet sırasında Allah’ı anlatmak veya O’ndan bahsetmek için kullanılan isimlerin yer aldığı Esmaül Hüsna dışında Allah’ın sonsuz isimleri arasında yer alan isimleri de kullanılmaktadır. İbadet sırasında Esmaül Hüsna dışındaki isimlerin kullanılması caiz olmadığı gibi doğru da değildir. Fıkıh alimlerinden biri olan Buhari bu konuda; Allah (C.C.) sonsuz isimleri arasından anlamları ve maneviyatları yüksek olan 99 ismi Esmaül Hüsna içerisinde kullarına sunulmuştur. Kullarının bu isimleri ezberlemesi, zikretmesi, ibadetlerinde bu isimleri kullanması caizdir. Bu isimler dışında O’nu kastedecek isimlerin ibadet sırasında kullanılması mekruhtur buyurmuştur. Bu nedenle ibadethanelerde Allah (c.c.)’tan bahsetmek için Esmaül Hüsna içinde yer alan güzel isimlerinden biri kullanılmaktadır. Dini kitaplarda, tefsirlerde ve din alimlerinin yazmış olduğu kitaplarda konuyla alakalı olarak Allah’ın sonsuz güce sahip olduğunu anlatabilmek için bu isimlerden biri tercih edilmektedir.

Esmaül Hüsna İsimlerinin Söylenişi

Esmaül Hüsna içinde yer alan 99 ismi zikrederken ismin önünde veya arkasında Sübhanallah, Tebarekallah, Celle celalüh, Teala gibi saygı ifadelerinden birini kullanmak müstehaptır. İsmin yalnızca söylenmesi doğru olmadığı gibi ismin maneviyatını da düşürmektedir. Bu nedenle bu isimleri kullanırken saygı ifadelerinden birini kullanmak gereklidir. Din alimleri bu konuda ortak fikir olarak saygı sözcüklerinin söylenmesi gerektiği belirtmişlerdir. Bu konuda din alimi olan Mirat-ı Kainat; ‘’ cahiller ve tembel olanlar; Allah’ı anarken saygı sözcüklerini kısaltarak Allah’a olan saygılarını eksik olarak belirtmektedirler. Bu çok yanlıştır ve bundan sakınılmalıdır.’’ demiştir.

Allah’ı anmak istediğinizde Esmaül Hüsna içinde yer alan 99 güzel isimden birini kullanabilir, bu isimlerin önünde veya arkasında saygı belirten sözcükleri mutlaka eklemelisiniz. Allah’a olan saygınızın yanında Allah’ın isimlerinin manevi özelliklerini dile getireceğiniz konularda saygınızı eksiksiz bir şekilde göstermeniz Allah’ın isimlerinin anlamlarını daha anlamlı kılacak ve daha fazla sevap kazanmanızı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın