Gündem

Erken emeklilik artık hayal değil! Sağlık raporu ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuran herkes, 10 yılda emekli olabilecek!

Henüz işgücü yerinde iken sigortalı olarak çalışmaya başlamış olan ülke vatandaşları, işgücü kaybı yaşayacakları yaşlılık dönemlerine katkıda bulunabilmek adına prim ödemesi yapmaktadır. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilik şartlarını yerine getiren vatandaşlar, emekli olarak maaş almaya hak kazanır ve yaşlılık dönemlerini bir bakıma maddi anlamda garanti altına almış olurlar.

Sosyal Güvenlik Kurumu “emeklilik” başlığı altında sunduğu ce sunacağı hizmetler için bazı şartların sağlanmasını istemektedir. Bu şartlar genel olarak yaş, prim ödemesi ve sigortalı hizmet süresi olarak tanımlanabilmektedir. Bu şartları sağlayan tüm vatandaşlar, kendi prim ödemeleri, yaşları ve hizmet süreleri bakımından değerlendirilerek, kendileri için özel olarak belirlenmiş olan emeklilik maaşlarını almaya hak kazanırlar. Ancak bazı durumlarda bu 3 şartın esnetilmesi mümkündür.

Sosyal Güvenlik Kurumu, 3 madde halinde duyurmuş olduğu emekli olma şartlarını hastalık ve kaza durumlarında esnetmektedir. “Malulen emeklilik” başlığı altında esnetilen bu kurallar ve malulen emeklilik için aranan diğer şartlar, kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilik hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşlar için geliştirmiş olduğu bir hizmettir. Bu hizmetten belirli bir engel durumu olan veya kurumun belirlediği meslek hastalıklarına yakalanan tüm vatandaşlara yararlanarak, erken emekli olma hakkını elde edebilmektelerdir.

Malulen Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Malulen emekli olabilmek için söz konusu meslek hastalığına veya engel durumuna, sigortalı çalışma hayatı kapsamında maruz kalmış olmak gerekmektedir. Engel durumlarına göre ödenmesi gereken prim ödemesi süreleri ve diğer şartlar se şu şekilde belirlenmiştir:

  • Yüzde 40 ve üzeri engelli olmak
  • İlgili sağlık raporunda “çalışamaz” ibaresine sahip olmak
  • %40-49 engelliler için 18 yıllık prim ödemesini tamamlamış olmak
  • %50-59 engelliler için 16 yıllık prim ödemesini tamamlamış olmak
  • %60 ve üzeri engelliler için 10 yıllık prim ödemesini tamamlamış olmak

Malulen Emekli Olmak İçin Nereye Başvuru Yapmak Gerekir?

Malulen emekli olabilmek için ilgili sağlık raporunun, bağlı bulunulan SGK Müdürlüğüne ibraz edilmesi ve erken emeklilik sürecinin başlatılması gerekmektedir.