Gündem

Erdoğan ‘sınırlama gelebilir’ demişti! İlk kısıtlamalar geldi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası yeni sınırlamaların getirilebileceğine ilişkin açıklamalarının ardından bugün ilk kısıtlama haberi geldi. Bursa Valiliği HES kodu zorunluluğunu kamu kurumlarının yanı sıra AVM'ler, bankalar, mağazalar, konaklama tesisleri gibi pek çok alana girişlere yayarken, Edirne’de de 65 yaş ve üzeri vatandaşların şehir içi toplu ulaşımı kullanımına sınırlama getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dünkü kabine toplantısının ardından, il bazında bazı sınırlamaların getirilebileceğini açıklamasının ardından ilk karar Edirne’den geldi. İl Hıfzısıhha Kurulu 65 yaş ve üzeri vatandaşlar şehir içi toplu ulaşımdan 10.00-15.00 saatleri arasında ücretsiz faydalanabileceğini, bunun dışındaki saatlerde binişler ücretli olacağını duyurdu.

“UYGULAMA BUGÜN BAŞLADI”

Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şahin, “Perşembe günü Hıfzısıhha Kurulunun toplantısından çıkan karar 65 yaş üzeri vatandaşların sabah saat 10.00 ile öğleden sonra saat 15.00’e kadar ücretsiz seyahat hakkı yine devam ediyor. Bunun haricinde saatlerde ücretsiz seyahat hakları kalktı. Bunun sebebi pandemiden dolayı çok fazla seyahat olmasın. Çünkü ücretsiz olduğu için bazen suiistimal edilebiliyor. 65 yaş vatandaşlarımız günün her saatinde sıkça araba kullandıkları için böyle bir karar alındı” dedi.

“KAPASİTENİN ÜÇTE BİRİ KADAR AYAKTA YOLCU ALINACAK”

Sağlığın her şeyden daha önemli olduğunun altını çizen Şahin, “Bu kararı da biz esnaf olarak tabi ki biraz rahatlatacağını düşünüyoruz ama önemli olan sağlık. Sağlık yönünden alınan bir karar. Bu arada ayakta yolcuyla ilgili kapasitenin yaklaşık üçte biri kadar ayakta yolcu taşımaya da müsaade edildi. Bugünden itibaren 10.00 – 15.00 arasında 65 yaş vatandaşlarımız ücretsiz taşınacak. Onun haricindeki saatlerde ulaşımlarını ücret ödeyerek sağlayabilecekler” diye konuştu.

AVM’LERE HES KODU ZORUNLULUĞU

Bursa Valiliği de AVM, PTT, banka gibi yoğunluğun çok olduğu yerlere Hayat Eve Sığar (HES) kodu zorunluluğu getirdi. İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla (uçak, tren, otobüs) yapılacak seyahatlerde HES uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemelerin yapılması zorunluluğu getirildiği hatırlatıldı. İl Hıfzıssıhha Kurulunun bugünkü toplantısında COVID-19 salgınını kontrol altında tutabilmek için etkili bir yöntem olarak görülen HES uygulamasının 24 Eylül’den itibaren geçerli olmak şartıyla hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

“PTT, BANK, MAĞAZA GİRİŞLERİNDE HES KODU ZORUNLU”

İl Hıfzıssıhha Kurumunun yapılan açıklamada; “Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına girişlerde personel görevlendirilerek ‘Hayat Eve Sığar’ (HES) mobil uygulaması üzerinden; kurumda çalışan personel ve kuruma gelen vatandaşların HES kodları sorgulanacak. Alışveriş merkezlerinde (AVM) bulunan/bulunacak çalışan, yönetici ve müşterilerin AVM’ye girişlerinde, çalışan personel kişi sayısı 50 ve üzeri olan fabrika ve iş yerlerinde çalışan, yönetici ve müşterilerin girişlerinde de HES kodu sorgulanacak. Çalışan kişi sayısı 25 ve üzeri olan mağazalar ve işletmelerde çalışan, yönetici ve müşterilerin girişlerinde, Bankalarda çalışan, yönetici ve müşterilerin bankaya girişlerinde, PTT merkezlerinde çalışan, yönetici ve müşterilerin girişlerinde, konaklama tesisleri ve özel ya da kamuya ait tüm misafirhanelerde çalışan, yönetici ve müşterilerin girişlerinde HES kodlarının sorgulanmasına karar verildi” denildi.