Ekonomi

En düşük işçi maaşın 4 bin 800 liraya yükseltilmesi için harekete geçildi!

Sendikalar 700 bin kamu işçisi için harekete geçti. Sendikalar en düşük işçi maaşın 4 bin 800 liraya yükseltilmesini, 2021 ve 2022 için ilk altı ay yüzde 20, diğer aylar için enflasyon, artı, yüzde 3 refah payı talep etti. Sendikaların bu maaş zammı talebine AK Parti farklı rakamlarla ile karşı teklifte bulundu.

İşçi sendikaları artan enflasyon oranlarını göz önünde bulundurarak 2021-2022 maaş zammı teklifini sundu. AKP iktidarının; sendikanın bu maaş talebine karşı tek haneli zam oranı teklifi yaptığı iddia edildi. AK Partinin bu teklifine tepki gösteren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu;

AKP’NİN MAAŞ ZAMMI TEKLİFİ

Sendikalar 700 bin kamu işçisi ve ailesi adına en düşük brüt ücretin 4.800 TL’ye yükseltilmesini; 2021 ve 2022 için ilk altı ay yüzde 20, diğer aylar için enflasyon, artı, yüzde 3 refah payı talep etti. İktidar işte bugün açıkladığı teklifte 100 TL ile 60 TL arasında zam, yılın ilk altı ayı için yüzde 9 zam önerdi. 100 TL seyyanen zam, günlük 3,3 kuruş demek. Enflasyonun çift haneli olduğu ülkede, asgari ücrete tek haneli zam teklifi yapılıyor.

Kendisini tasarruftan muaf tutan Cumhurbaşkanı, tasarrufu işçinin hakkına göz koyarak yapıyor. 700 bin kamu işçisi ailesiyle birlikte en az 2 milyon kişi demektir. İktidarın bugün açıkladığı zam teklifinin anlamı, asgari ücretlilere ve ailelerine “Zorunlu diyet yapacaksınız.” demekten başka bir şey değildir. Bu teklifin işçiler ve sendikalar açısından kabul edilebilir bir yanı yoktur. Bu teklifin tekrar düzeltilmesini buradan talep ediyoruz.