Ekonomi

Emeklinin Temmuz zammı netleşiyor! Emekli maaşı Temmuz'da ne kadar olacak?

Yaklaşık 12.3 milyon emeklinin maaşı Temmuz’da zamlanacak. Zam oranlarında enflasyon belirleyici olacak.

Haziran enflasyon oranının açıklanmasıyla netleşecek

Bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon; SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin Temmuz zammının oranını, memur emeklilerinin de fark alıp almayacağını gösterecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün Nisan ayı enflasyon verisini açıkladı. Nisan’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1.69 arttı.

Ocak-Nisan enflasyonu 4 olarak gerçekleşti

Ocak-Nisan enflasyonu böylece yüzde 4 olarak gerçekleşti. Yani 4 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı yüzde 4 olarak görünüyor.

Buna 2 ayın enflasyon verisi daha eklenecek, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kesin zam oranı belli olacak.

Merkez Bankası anketi tahmini: “Yüzde 6 gerçekleşecek”

Mayıs ve Haziran enflasyonuna göre zam oranı artacak ya da azalacak. Enflasyon tahminleri, zam oranına ilişkin ipucu veriyor. 2019’in ilk yarısındaki enflasyon; Merkez Bankası’nın son yaptığı beklenti anketindeki tahmine göre yüzde 6 olacak.

Bu tahmin gerçekleşirse, SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz’da yüzde 6 oranında artıştan yararlanacak. Emekliler kesin zam oranlarını 3 Temmuz’da öğrenecek. Aynı ay içerisinde zamlar emeklilerin hesabına yatırılacak.

Toplu sözleşmede, memurlara ve memur emeklilerine Temmuz’da yüzde 5 zam ve ilk 6 aylık enflasyon yüzde 4’ü aşarsa fark verileceği karara bağlanmışt

İlk 4 aylık enflasyon yüzde 4 çıktı. 2 aylık enflasyon verisi eklendiğinde yüzde 4’ün üzerine çıkılırsa, memurlar ve emekliler fark alabilecek.

Merkez Bankası’nın beklenti anketindeki yüzde 6’lık TÜFE tahmini gerçekleşirse, yüzde 2 enflasyon farkı gelebilecek.

Bir yanıt yazın