Genel

Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaşa duyuruldu! Emekli maaşını arttırmak artık mümkün! Sosyal Güvenlik Kurumu resmen açıkladı!

Emekli olmak, işgücü kaybının yaşandığı yaşlılık dönemlerini madden garanti altına almak isteyen vatandaşlar tarafından başlıca hayali kurulan konu başlıklarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hayalin gerçekleşmesi için ise henüz işgücünün yerinde olduğu gençlik dönemlerinde harekete geçmek gerekmektedir.

Emeklilik hayallerinin gerçekleşebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilan edilmiş olan emekli olma şartlarının yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar yaş, prim ödemesi ve sigortalılık süresi maddelerinin altında belirtilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, değişen sigorta kanunlarına göre yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartların bazı esneklikler yaratabilmektedir. Ancak yüksek tutarlardan emekli maaşı alabilmek için her halükarda belirli adımların atılması gerekmektedir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU EMEKLİ MAAŞI HESABI

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli maaşı hesabı yapmak için birçok değişkenden oluşan bir formül kullanmaktadır. Bu formülde kişinin sigortalılık süresi ve yaşı etkili olduğu kadar prime esas kazanç da başlıca rolü üstlenmektedir. Prim ödemelerinin üst seviyelerden yapılması, emekli maaşını yükselten ana faktörlerden birisidir.

EK KAZANÇLARIN HEPSİ BİLDİRİLMELİDİR!

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaşı hesaplarken, sigortalı çalışma hayatı kapsamında bildirilen aylık kazançları dikkate almaktadır. Bu sebep ile aylık kazanç ne kadar yüksek ise kamu kurumundan alınacak emekli maaşı tutarı da o kadar yüksek olacaktır.

Uzmanlar, yüksek tutarlardan emekli maaşı almak isteyen tüm vatandaşların yaptıkları ek işleri de Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeleri gerektiğini ifade etmektedir. Ayrıca uzmanlar, emekliliğe son 3,5 yıl kalan SSK’dan emekli olmanın da maaş tutarını arttıracağını belirtmişlerdir.

ÇOCUK BORÇLANMASI YAPIN!

Sosyal Güvenlik Kurumu doğum sebebi ile sigortalı çalışma hayatlarına ara vermek durumunda kalan kadınlara, çocuk borçlanması hakkı tanımaktadır. Ara verilen zaman için prim borçlanmasının yapılması emekli maaşını arttıracağı gibi emeklilik dönemini 6 yıla kadar öne de alabilmektedir.