Genel

Emekli promosyonunu yükseltmek isteyen vatandaşların dikkatine: Uzmanlar açıkladı! Promosyon sözleşmesini bozup, daha fazla ek ödeme almanız mümkün!

Temmuz ayının başında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verileri ile birlikte yılın ikinci yarısı için maaşlarına yüzde 42,35’lik zam alan emekli vatandaşlar, giderek artan enflasyon sebebi ile maaş zamlarının hızlı bir şekilde erimesine şahitlik etmeye başladılar. Bu kapsamda ek gelir elde etmenin yollarını arayan emekli vatandaşlara, uzmanlardan önemli açıklamalar geldi.

3 yılda bir yenilenen Sosyal Güvenlik Kurumu maaş protokolü kapsamında bankalardan emekli promosyonu almaya hak kazanan emekli vatandaşlar için önemli açıklamalarda bulunan uzmanlar, artan enflasyona bağlı olarak nerede ise her ay güncellenen emekli promosyonlarından, bir başka banka ile sözleşme devam ediyor olmasına rağmen yararlanılabileceğini belirttiler.

EMEKLİ PROMOSYONU ALMANIN ŞARTLARI

Emekli promosyonu, SGK ile bankalar arasında imzalanan maaş ödemeleri protokolü kapsamında emeklilere verilen bir ek ödemedir. Bu ödemeden yararlanabilmek için ilgili bankaya maaş hesabının taşınması ve hesabın en az 3 yıl boyunca bankada kalacağının sözünün verilmesi gerekir.

DAHA YÜKSEK EMEKLİ PROMOSYONU ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Son dönemlerde döviz kurlarında ve altın fiyatlarında gözlenen ani yükselişlerden ötürü giderek yükselen enflasyon, özellikle tek maaş ile geçinmeye çalışan emeklileri zor duruma düşürdü. Bankalar da emekli vatandaşların bütçelerini rahatlatmak ve dolayısı ile de kendi emekli müşteri sayılarını arttırabilmek amacı ile promosyon kampanyalarını güncelleyerek, ek ödeme miktarlarını yükseltti.

Daha önce “X” bankasından düşük tutarlı emekli promosyonu alan ve 3 yıl kalma sözü bulunduğu için sözleşmeyi bozamayan emekli vatandaşlar, yüksek promosyon ödemelerinden yararlanıp yararlanamayacaklarını merak ediyorlar. Uzmanlar, bu talebin bankalar tarafından karşılanabileceğini ancak bazı şartların olduğunu bildirdiler.

EMEKLİ PROMOSYONU TAHHÜTÜ BOZULURSA NE OLUR?

3 yıllık kalma sözünün bozulması sonrasında maaş hesabı bir başka bankaya taşınarak, o bankanın promosyon ödemesinden faydalanılabilir. Sözleşmenin bozulduğu banka, taahhüdün bitmesine kalan zaman için hesapladığı promosyon ödemesini geri alır. Örneğin; 3 yıllık sözleşme için 1.500 TL alan ancak sözleşmeyi son bir yılında bozan emekli müşteri, bankaya 500 TL’lik geri ödeme yapar.