Ekonomi

Emekli olmayana ayda 601 TL maaş verilecek! Yaşlılık aylığı nasıl alınır?

Hiç bir işte çalışmamış olanların faydalandığı aylık 601 TL maaş fırsatından yararlanmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla. Hayatında hiç çalışmamış olanların veya çalışmış olup da primi ödenmemiş olanların faydalanabileceği maaş için başvuru şartları neler? Hangi şartlar aranıyor?

Yaşlılık aylığı almak için 65 yaş ve üzeri olmak gerekiyor. İkinci şart ise kişinin bir iş yerinde çalışmıyor olması gerekiyor. Ayrıca emekli maaşının da olmaması gerekiyor. Hesaplama asgari ücretin asgari geçim indirimi düşüldükten sonraki net tutarı üzerinden yapılıyor. 2019 yılı için bu tutar 1.829,02 TL çıkıyor..

YAŞLILIK AYLIĞI ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

65 yaş aylığı olarak da geçen bu ödemeleri alabilmek için düzenlenen şartların içeriği esnetildi. Çok düşük miktarlarda verilen maaşlara ise zam geldi. Halen 65 yaş aylığı olarak 601,57 lira ödeme yapılıyor. Üstelik bu tutar Temmuz’da memur maaş katsayısında artışla yükselecek. Gelin bu parayı almak için istenen şartların detaylarına bakalım..

65 yaş aylığını almak için 65 yaş ve üzeri olma şartı aranıyor. İkinci şart ise kişinin herhangi bir iş yerinde çalışmıyor olması. Ayrıca emekli gelirinin de olmaması gerekiyor. Üçüncü şart ise gelir durumu. Daha önce yaşlının yaşadığı hane içindeki fert başına düşen gelire bakılıyordu. Yani oğlunun ya da kızının yanında yaşayan birisi onların geliri yüksek olduğu için bu maaşı alamıyor, onların vereceği harçlıklara mecbur kalıyordu. Yapılan son değişiklikle artık yaşlının kendisinin ve eşinin gelirine bakılıyor. Bu gelirlerin toplamı ikiye bölündüğünde 609,67 liradan az çıkıyorsa, 65 yaş aylığı bağlanıyor..

YAŞLI AYLIĞI ZAMMI NE KADAR OLDU?

65 yaş aylığına 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere zam yapıldı. Yapılan zamma göre 601 TL olan emekli maaşı 637 TL’ye çıktı.

Bir yanıt yazın