EkonomiGündem

Elektrik faturasına destek: e-Devlet’ten başvuru yapılacak!

Havaların soğumasıyla birlikte elektrik ve yakacak tüketimi artışa geçti. İhtiyaç sahibi ailelere devlet tarafından elektrik ve yakacak desteği sağlanıyor. İsteyen herkes e-Devlet üzerinden müracaat edebiliyor. Başvuru yapan ve gerekli şartları taşıyan vatandaşlar geri ödeme şartı olmadan desteklenecek. Ödemeler PTT ya da bankalar aracılığı ile yapılıyor.

ÜCRETSİZ ELEKTRİK YARDIMI

3294 ve 2022 sayılı Kanunlar kapsamındaki düzenli sosyal yardımlardan faydalanan ihtiyaç sahibi 1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh (68,67 TL), 3 kişilik hanelere aylık 100 kWh (91,56 TL), 4 kişilik hanelere aylık 125 kWh (114,44 TL), 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh (137,33 TL) sosyal yardım yapılmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi hanelere veya sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan hanelere başta dinî bayramlar öncesi olmak üzere ihtiyaç hâlinde tüm yıl boyunca temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gıda yardımları yapılmaktadır.

YAKACAK YARDIMI

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi hanelere veya sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan hanelere Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünden ücretsiz olarak temin edilen kömürün ulaştırılması şeklinde yakacak yardımı yapılmaktadır.

BARINMA YARDIMI

3294 sayılı Kanun kapsamında olan ihtiyaç sahibi vatandaşlardan oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayanlara temel ve zaruri ihtiyaçlarından olan barınma ihtiyaçlarının karşılanması için ev yapım yardımı, prefabrik ev yapım yardımı yapılmaktadır.Ayrıca afet olayları sonrasında da ev eşyası alımı için ayni veya nakdî olarak yardım yapılmaktadır.

EŞİ VEFAT EDEN KADINLARA VERİLEN DESTEKLER

İhtiyaç sahibi olan resmî nikâhlı eşi vefat etmiş kadınlara şartları devam ettiği süre içerisinde 2021 yılı itibarıyla aylık 325 TL olmak üzere 2 aylık periyotlarla 650 TL düzenli nakdi yardım verilmektedir.

Ödemeler Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden doğrudan kadınların PTT hesaplarına aktarılmaktadır. Hak sahipleri ödemelerini, herhangi bir ücret kesintisi olmaksızın PTT şubelerinden, Sosyal Yardım Kartlarını kullanarak ATM’lerden çekebilmekte veya kartlarını alışverişlerinde ödeme aracı olarak kullanabilmektedirler.

Diğer yandan öksüz ve yetimlere de yardım yapılmaktadır. Bu yardım ihtiyaç sahibi ailelerde yaşayan, annesi, babası veya her ikisi de vefat etmiş çocuklar için yapılan nakdî yardımlardır. 2021 yılı itibarıyla aylık 150 TL ödeme yapılmaktadır.