GündemKamu

Elektrik faturası gelenlere önemli uyarı: GDZ Elektrik duyurdu!

GDZ Elektrik resmi internet sitesi üzerinden yazılı açıklamalarda bulunarak elektrik faturası ödeyen vatandaşlara önemli duyuruda bulundu. GDZ Elektrik resmi internet sitesi üzerinden yapılan yazılı açıklamada koronavirüs ile mücadele kapsamında mümkün olduğunca mobil uygulama ve online iletişim kanalları üzerinden ödemelerin yapılması gerektiğini rica etti.

GDZ ELEKTRİK DUYURDU

Değerli Müşterilerimiz,

Bildiğiniz üzere COVID-19 virüsü sağlığımızı tehdit ediyor. Bu tehdidi azaltmanın en kolay yolu olabildiğince bir araya gelmemek.

İhtiyaç duyduğunuzda işletmelerinizi ziyaret etmek yerine mobil uygulama ve online iletişim kanallarımızdan ulaşmanızı rica ediyoruz. Başta kesinti bildirimi ve sokak aydınlatmaları arıza ihbarları olmak üzere pek çok konuda, işletmelerimize gelme ihtiyacı duymadan, aşağıda paylaşımı yapılan kanallardan hızla ve güvenle bize ulaşabilirsiniz.

Sizin, ailelerinizin ve tüm sevdiklerinizin bu olağanüstü günleri sağlık ve esenlikle geçirmesini temenni ediyor; EVDE KAL TÜRKİYE diyoruz.

Dağıtım Bağlantı Süreci Uygulamalarında Değişiklik

20.01.2020 tarihinden itibaren Şirketimiz dağıtım faaliyet ve sorumluluk alanında Dağıtım Bağlantı Süreci ( iç tesisat projeleri, bağlantı görüşleri, tercih formları, bağlantı hattı projeleri, dağıtım bağlantı anlaşmaları ) uygulamalarında değişikliğe gidilecektir.

Yeni süreçte iş akışı aşağıdaki gibi olacaktır.

1. 20.01.2020 tarihinden itibaren Dağıtım Bağlantı Süreci, Dağıtım Bağlantı Sistemi “ dbs.gdzelektrik.com.tr “ üzerinden yürütülecektir.

2. Sisteme ana sayfamızda bulunan “Online Hizmetler” başlığından ya da dbs.gdzelektrik.com.tr linki üzerinden erişebilirsiniz.

3. 2019 yılında Müşteri Bilgi Sistemimize kayıtlı olan tüm tesisatçılara ve mühendislere şifreleri SMS ile gönderilmiş olup 2020 yılına ait güncelleme başvurularını sistem üzerinden kendileri yapabileceklerdir.

4. Şifresi eline ulaşmayan ya da 2020 yılında ilk defa sistemimize kayıt olmak isteyen tesisatçı ve mühendisler işletmelerimize tesisatçı kaydı için belgeleriyle birlikte dilekçe verecektir. Kayıt işlemleri yapıldıktan sonra kendilerine SMS ile şifre gönderilecektir. Dilekçelerinde kimlik fotokopileri, 2020 yılına ait teknik belgeleri, cep telefonu numaraları ve e-posta adresleri bulunmalıdır.

5. 19.01.2020 tarihine kadar bağlantı görüşüne başvuruda bulunmuş kişilerin bağlantı görüşünden sonraki süreçler (tercih formu, bağlantı hattı projesi ve dağıtım bağlantı anlaşması ) mevcut düzende devam edecektir.

6. 20.01.2020 tarihinden itibaren işletmelerimizden iç tesisat projesi ve bağlantı görüşü için dilekçe alınmayacak olup tüm başvurular Dağıtım Bağlantı Sistemi yazılımı üzerinden yürütülecektir.

7. Dağıtım Bağlantı Sürecindeki ( iç tesisat projeleri, bağlantı görüşleri, tercih formları, bağlantı hattı projeleri, dağıtım bağlantı anlaşmaları) tüm uygulamalar yetkili elektrik tesisatçıları ve proje müellifleri tarafından yürütülecektir.

8. İş Akışına ait süreç dokümanlarını , sürece ait duyuruları ve kullanım kılavuzu videolarını Dağıtım Bağlantı Sistemine şifrenizle girdikten sonra ana sayfadan görüntüleyebilirsiniz.

10 Yıllık Damga Süresi Dolan Elektrik Sayaçları

Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği Kapsamında Süreçler ve Uygulamalarda Değişiklik

01.04.2019 tarihinden itibaren Şirketimiz dağıtım faaliyet ve sorumluluk alanında Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği gerekleri kapsamında uygulamalarda değişikliğe gidilecektir.

YENİ SÜREÇ İŞ AKIŞI AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE OLACAKTIR.
1. Kullanıcılar tarafından yapılan (uygulama projeleri dahil yeni/güç artışı/güç düşümü vs.) talepler için Elektrik İç Tesisat Projesi hazırlanarak Şirketimiz onayına sunulacaktır.
2. Projeler içerisinde, dağıtım şebekesi/bağlantı hattı detayları yer almayacak, projeler; bağlantı noktasından (yapı bina giriş noktası) itibaren yalnızca iç tesisatı içerecek şekilde düzenlenecektir.
3. Projeler Elektrik İç Tesisleri Proje Kontrol (Uygulama/Son Durum) Formları ile değerlendirilecek ve uygunluğu halinde onaylanacaktır.
4. Tüm onaylı elektrik iç tesisat projeleri için kullanıcılar tarafından bağlantı başvurusunda bulunulacaktır. Başvurular Bağlantı Başvuru (Görüş) Formu ile manuel olarak ya da online sistem üzerinden alınabilecektir.
5. Yapılan bağlantı başvuruları için bağlantı görüşleri tanzim edilecektir. Bağlantı görüşleri, enerji talebinde bulunan mahal için kurulması gerekli dağıtım tesisleri ile bu tesislerin kurulum tercihleri ve tercihler kapsamında tesisi gerekli iş ve işlemler ile tarafların sorumluluklarını ve işlem sıralamalarını içerecektir.
6. Talep edilen mahal için dağıtım tesisi kurulumu ihtiyacı var ise bağlantı görüşü ekinde tercih bildirim formu yer alacaktır.
7. Bağlantı görüşü ve tercihlere göre iş akışı aşağıdaki şekilde olacaktır.
– Bağlantı Hattı tesisi gerekli ve kullanıcı tarafından tesis edilmesi tercih edilirse:
i. Bağlantı Hattı projesi yapılarak Şirketimiz onayına sunulacak ve Şirketimiz tarafından proje; Bağlantı Hattı Proje Kontrol Formu ile değerlendirilerek uygunluğu halinde onaylanacaktır.
ii. Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması yapılacak ve anlaşma esnasında Bağlantı Hattı Tesis Sözleşmesi imzalanacaktır.
iii. Anlaşma sonrasında onaylı bağlantı hattı projesi ve Tesis Sözleşmesine göre yapımı tamamlanan bağlantı hattı için Şirketimiz tarafından kontrol ve kabul işlemleri gerçekleştirilecektir.
– Bağlantı Hattı ve Dağıtım Şebekesi tesisi gerekli ve kullanıcı tarafından tesisi tercih edilirse:
i. Aynı paftada her iki tesisi de içerecek şekilde proje çizilerek Şirketimiz kontrolüne sunulacaktır. İçerikte BSKY 21 var ise Dağıtım Şirketimiz ya da TEDAŞ; aksi durumunda Şirketimiz tarafından proje onay işlemi gerçekleştirilecektir.
ii. Dağıtım Şebekesinin BSKY 21 kapsamında olması halinde BSKY 21 Tesis Sözleşmesi imzalanacaktır.
iii. Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması yapılacak ve anlaşma esnasında Bağlantı Hattı Tesis Sözleşmesi imzalanacaktır.
iv. Anlaşma sonrasında, onaylı proje ve Tesis Sözleşmelerine göre yapımı tamamlanan bağlantı hattı ve dağıtım şebekesi için Şirketimiz tarafından kontrol ve kabul işlemleri gerçekleştirilecektir.
– Kurulması gerekli dağıtım tesislerinin (bağlantı hattı ve/veya dağıtım şebekesi) Şirketimiz tarafından tesisinin tercih edildiği hallerde
i. Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması yapılacaktır. İhtiyaç olan dağıtım tesisi/tesisleri bağlantı görüşünde verilen süre içerisinde Şirketimiz tarafından kurulacağından kullanıcıdan proje talep edilmeyecek, kullanıcı ile herhangi bir tesis yapım sözleşmesi imzalanmayacaktır.
8. Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması ve ardından dağıtım tesislerinin yapım/kontrol/kabul işlemlerinin tamamlanması sonrasında tesisat kontrol/muayene işlemleri yapılacaktır. Mümkün olan hallerde işlemlerin bir arada kontrol/kabulü gerçekleştirilebilecektir.
9. Görevli Tedarik Şirketine Bildirim işlemi tesis edilecektir.
Yeni süreç iş akışının taraflar açısından anlaşılabilir olması ve sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi adına Bağlantı Görüşü ve Tercih Bildirim Formlarında üst bölümde aktarılan tüm bilgiler yer almakta olup konuya gereken hassasiyetin gösterilmesi ve kullanıcılar adına yapılacak başvuruların yukarıdaki iş akışına uygun olacak şekilde gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.

ÖNEMLİ NOTLAR:
a) 01.04.2019 tarihine kadar onaylanan Elektrik İç Tesisat Projeleri yasal süre açısından geçerli olduğu sürece kabul edilecektir. Mevcut bağlantı hattı detaylarının çıkarılarak tekrar onaya sunulması talep edilmeyecektir. Ancak alınacak bağlantı görüşüne müteakip, kullanıcı tarafından bağlantı hattı yapılmasının tercih edilmesi halinde, bağlantı hattı projesi; bağlantı görüşündeki verilere göre ayrıca tanzim edilecek ve onaya sunulacaktır.
b) 01.04.2019 tarihine kadar tesisat kontrol (E.İ.T.Y. 19 madde) başvurusunda bulunulmuş tesisler için işlemler tamamlanarak dağıtım sistemine bağlantı anlaşmaları gerçekleştirilecek ve Görevli Tedarik Şirketine bildirimleri yapılacaktır. Yeni sürece yönelik herhangi bir talepte bulunulmayacaktır.
c) 01.04.2019 tarihine kadar Bağlantı Görüşü alınmış ve başvuru tarihi itibariyle süre açısından geçerli olan görüşler için tekrar bağlantı görüşü alınmayacaktır. Bu görüşler geçerli olacaktır.
– Bağlantı hattı detayının yer aldığı onaylı bir proje var ise bu proje de geçerli olacaktır. Yalnızca bağlantı hattı tanımlarına göre, bağlantı hattının şebeke noktasından itibaren mülkiyet sınırına kadar azami metrajı BSKY kapsamında uygun değilse, fark mesafe; BSKY 21 kapsamında değerlendirilecektir. Bu kapsamda gerekli işlemler Bölge Yapım İşleri Yöneticilikleri tarafından BSKY 21 Tesis Sözleşmesi esnasında gerçekleştirilecektir.
– Bağlantı hattı detayı için henüz proje tanzim edilmedi ise üst bölümde belirtilen kapsam dahilinde proje onayı gerçekleştirilecektir.
– Onaylı projeler, BSKY 21 var ise BSKY 21 Tesis Sözleşmesi ve diğer bilgi-belgelerle ile birlikte Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması yapılacaktır. Bağlantı Hattı için de bağlantı hattı tesis sözleşmesi imzalanacaktır. Bağlantı Görüşü ekinde Tercih Bildirim Formu yer almayan görüşler için, anlaşma esnasında, tesisler kullanıcı tarafından yapıldığından tercih bildirim formu doldurularak tercih yapılması ve formun imzalatılması sağlanacaktır.
d) Yeni süreçle birlikte dağıtım sistemine bağlantı anlaşması öncesinde, kullanıcılar tarafından dağıtım tesisi/tesisleri yapılmayacaktır. Anlaşma sonrasında onaylı dağıtım tesisi projeleri ve tesis sözleşmelerine göre sahada çalışmalar gerçekleştirilecektir.
e) Yalnızca tercih bildirim formuyla birlikte yapılan müracaatlar Şirketimiz tarafından kabul görmeyecektir. İlgili formun üst bölümde aktarılan iş akışına uygun olacak şekilde ibrazı gereklidir. (Kullanıcı tarafından yapılacak dağıtım tesisleri için dağıtım tesisi/tesisleri projesi ibrazı esnasında ve bağlantı anlaşması esnasında, aksi durumunda dağıtım sistemine bağlantı anlaşması esnasında)

Özel Trafolu Tesis Kullanıcıları Tarafından Yapılan Talepler
Sayın Tüketicilerimiz

Özel trafolu tesisler için; enerji kesintisi, yeniden enerji verilmesi, kesinti, arıza ve benzeri konularda işletme sorumlusu elektrik mühendisi tarafından başvuru yapılması gerekmektedir. İşletme sorumlusu elektrik mühendisi tarafından yapılmayan başvurular için Şirketimiz tarafından işlem tesis edilmemektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Yasal Mevzuat

Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır. İşletme sorumlusu mühendisin iş güvenliği ve iş emniyeti açısından sorumluluğu, tesiste uyulması gereken iş güvenliği yöntemlerini tespit etmek, emniyetli bir işletme için uyulması gerekli kuralları belirlemek ve gerekli araç gereçleri tespit ederek söz konusu kurallara uyulması yönünde denetlemeler yapmaktır. (Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği Madde 60)

Tüm yüksek gerilimli tesislerde işletme yönünden işletme sahibini enerji sağlayan kuruluş nezdinde temsil etmekle görevli olan kişi İşletme Sorumlusudur. Enerji sağlayan kuruluştan enerji kesintisi talebinde bulunmak, yeniden enerji verilmesini talep etmek, kesinti arıza ve benzeri konularda enerji sağlayan kuruluş ile gerekli ilişkileri sürdürmek işletme sorumlusunun görevidir. Sorumluluk alınan tesisle ilgili olarak en fazla dört ayda bir tesisin durumuna, yapılacak çalışmalara, varsa sorunlara, çözüm önerilerine ve alınacak önlemlere ilişkin enerji sağlayan kuruluşa, işverene ve ilgili EMO birimine vermek üzere rapor düzenlemek işletme sorumlusunun yükümlülükleri arasındadır. (Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yönetmeliği)

Tüm yüksek gerilimli tesislerde kullanıcılar/müşteriler sorumlu elektrik mühendisi ile işletme sorumluluğu hizmet sözleşmesi imzalar ve bu sözleşmeyi her yıl yenileyerek Şirkete ibraz eder. Aksi takdirde, müşterinin elektriği kesilir. (Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşmasının Ek-10 “Özel Hususlar”)
Çok Tarifeli (Puant) Tarifeden Enerji Kullanan Tüketicilerimizin Dikkatine !
Sürekli Yaz Saati Uygulaması Hakkında Alınan Kurul Kararına İlişkin Duyuru!

T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 27.10.2016 tarih ve 6561 sayılı Kurul Kararı doğrultusunda, çok zamanlı tarifelerin uygulanması bakımından sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş sayaçlar üzerinden tüketimleri ölçülen tüketiciler için Ekim ayının son pazar günü ile Mart ayının son pazar günü arasında;
Gündüz dönemi : Saat 07:00-18:00
Puant dönemi : Saat 18:00-23:00
Gece dönemi : Saat 23:00-07:00
olarak, Mart ayının son pazar günü ile Ekim ayının son pazar günü arasında ise;
Gündüz dönemi : Saat 06:00-17:00
Puant dönemi : Saat 17:00-22:00
Gece dönemi : Saat 22:00-06:00
olarak uygulanacaktır.
Sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmiş sayaçlar üzerinden tüketimleri ölçülen tüketiciler için yıl boyunca;
Gündüz dönemi : Saat 06:00-17:00
Puant dönemi : Saat 17:00-22:00
Gece dönemi : Saat 22:00-06:00
olarak uygulanacaktır.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU

KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ

GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. olarak müşterilerimizin özel hayatlarına ilişkin gizliliğin korunması, bilgi güvenliğinin sağlanması ve korunması öncelikli prensiplerimiz arasında yer almaktadır. Şirketimizin bu konuya gösterdiği hassasiyetle, işbu kişisel verilerin toplanması, kullanımı ve 3. Kişilerle paylaşımı hakkında bildirimi siz değerli müşterilerimizin bilgilerine sunmamız gerekmektedir.

Türkiye’de kişisel verilerin kullanılması ve korunması başta Anayasa’nın kişisel verilerin korunmasını isteme hakkını düzenleyen 20. Maddesi kapsamında güvence altına alınmış ve 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile kişisel verilerin, ticari amaçlarla kullanılması düzenlenmiştir.

Şirketimiz ile paylaşmış olduğunuz kişisel verileriniz, Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca elektrik dağıtım hizmetinin sunulması, yatırımların yapılması, sayaçların okunması, dağıtım sistemine bağlantı, dağıtım tesislerinin işletilmesi, talep tahminlerinin hazırlanması, dengeleme ve uzlaştırma piyasası gibi Şirketimizin faaliyet konuları ile ilgili hizmetleri sunabilmek ve bu hizmetlerin kalitesini artırabilmek ve diğer faaliyetlerini yerine getirebilmek ve bilgilendirme yükümlülüklerine uymak amacıyla kullanılacaktır. Ayrıca bu kişisel verileriniz sizlere sunduğumuz hizmet kalitemizin artırılması için yapılacak uygulamalar kapsamında sadece yürüttüğümüz faaliyetin doğası gereği paylaşılması gerekenlerle ve bu bilgileri talep etmeye yetkili olan kamu kurum veya kuruluşları ile paylaşılabilecektir.

Şirketimiz bu verileri işlerken hukuka ve dürüstlük kuralına riayet ederek verilerin doğru olmasına, işlemin kapsamı dışında kullanılmamasına, meşru amaçlar doğrultusunda işlenmesine, verilerin güncel tutulmasına ve hedeflenen amaç için gereken makul süre kadar muhafaza edilmesine dikkat etmektedir.

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 11 inci maddesi uyarınca Kişisel verilerinizin:

a) İşlenip işlenmediğini öğrenmek,

b) İşlenmişse bilgi talep etmek,

c) İşlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek,

d) Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilmek,

e) Eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini istemek,

f) Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanunu’un 7 nci maddesinde öngörülen şartlar çerçevesinde silinmesini veya yok edilmesini istemek,

g) Aktarıldığı üçüncü kişilere yukarıdaki (e) ve (f) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin bildirilmesini istemek,

h) Münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etmek,

i) Kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etmek,

haklarına sahip olduğunuzu bilgilerinize sunarız.

6698 Sayılı Kanun’un 11. Maddesinde yer alan bu haklarınızı kullanmak için bilgi@gdzelektrik.com.tr e-posta adresine kimliğinizi tespit edici gerekli bilgiler ve kullanmak istediğiniz hakkınıza yönelik açıklamalarınızı göndererek irtibata geçebilirsiniz. Bu adres dışındaki kanallardan gelen talep ve bildirimler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Şirketimiz abonelerden ve kullanıcılardan önceden izin almaksızın işbu Bildirim’de her zaman için değişiklik ve güncelleme yapma hakkını saklı tutmaktadır.

Saygılarımızla.

Planlı Kesintiler Hakkında
Planlı elektrik kesintileri 48 saat öncesinden, 0850 800 0 186 Çağrı Merkezi sesli yanıt sisteminden, www.gdzelektrik.com.tr adlı web sitemizden, görsel, işitsel medya aracılığı ve talep eden müşterilerimize sms ile duyuru yapılmaktadır.

Planlı elektrik kesintilerinden sms ve e-mail ile bilgilendirilmek isteyen müşterilerimizin 186 Çağrı Merkezimize tesisat numarası ile birlikte cep telefonu numarası ve e-mail adreslerini bildirmeleri yeterlidir.

Teknik Kalite Ölçüm Cihazları
Sayın Müşterimiz,

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafınca , 21 Aralık 2012 Tarihli ve 28504 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliğinde;

“Teknik Kalitenin Şartları Madde 23-(3)’de “Teknik kaliteye ilişkin şikâyetlerin değerlendirilmesi amacıyla, kullanıcılar dağıtım şirketinden ölçüm talep edebilirler. Bu Yönetmelik dâhilinde teknik kalite parametrelerinin bozulmasına sebep olan tarafın kullanıcı olmaması veya bir haftalık ölçüm sonucunda teknik kalite sınırlarının Yönetmelikte belirtilen sınır değerleri aşıyor olması durumunda, dağıtım şirketi kullanıcılardan ölçüme ilişkin herhangi bir bedel talep edemez.” denilmektedir.

Bu yönetmelik dahilinde teknik kalite parametrelerin bozulmasına sebep olan taraf kullanıcı ise veya yapılan ölçüm sonucu teknik parametrelerin Yönetmelikle belirtilen sınır değerler arasında olduğu tespit edilir ise;

01 Ocak 2014 Tarihli ve 28869 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 4799 nolu Kurul Kararına istinaden belirlenen 2019 yılı ölçüm bedelleri uygulanır.

AG Kullanıcılar için 122,2 TL

OG Kullanıcılar için 325,9 TL dir.

(AG kullanıcı: Bağlantı noktası AG seviyesinde olan kullanıcıyı

OG kullanıcı: Bağlantı noktası OG seviyesinde olan kullanıcıyı ifade eder.) er.)

Sayın Müşterilerimiz,

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek, planlı kesintilerden ücretsiz sms ve elektronik posta ile haberdar olabilmeniz için şirketimizce binalarınızdaki sayaç bilgileri alınması çalışmalarına başlanmıştır.

Bilgilerin alınması esnasında hiçbir şekilde sayaçlara müdahale edilmemekte ve hiçbir nam ve ad altında tahsilat yapılmamaktadır.

Saygıyla duyurulur,