EkonomiKamu

Elektrik faturası 75 TL üzerinde gelenler bunu yaparak faturalarını düşürebilirler!

Elektrik faturası 75 TL üzerinde gelen vatandaşlar için güzel haber 22 Aralık’ta verilmişti. Buna göre, 2021 yılı için serbest tüketici limiti düşürüldü. Faturası 75,11 lira veya üzerinde olan aboneler serbest tüketici olabiliyor. Peki, serbest tüketicilere tanınan yüzde 10 indirim imkânından nasıl faydalanılabilir?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurul kararlarına göre, elektrikte serbest tüketici limiti 2021 için 1200 kilovatsaate düşürüldü. Bu limit değere karşılık gelen teorik piyasa açıklık oranı talep tarafında yüzde 97,2 olarak hesaplandı. Yeni belirlenen limite göre elektrik faturasında geçmiş yıl veya cari yıl tüketimi 1200 kilowattsaat ve üzerinde olan tüketici, serbest tüketici niteliğine sahip olacak.

Serbest tüketici limitinin düşmesi ile beraber elektrik faturası 75,11 lira veya üzerinde olan aboneler serbest tüketici olması nitelendirilmeye başlandı. Serbest tüketiciler yüzde 10 indirim avantajını da elde edebiliyorlar.

Serbest tüketiciler avantajlardan nasıl faydalanabilirler?

Serbest tüketiciler mevcut sözleşmeleri sona erince tedarikçilerini değişebilirler. Tedarikçiler elektrik ve doğalgaz alış fiyatı için pazarlık yapabilirler. Yapılan pazarlıklar ile tüketiciler, elektrik ve doğalgaz faturalarını düşürebilirler.

Kimler serbest tüketici olabilirler?

Evler oteller, siteler, plazalar, ofisler, klinikler, sağlık tesisleri, fırınlar, pastaneler, restoranlar, büfeler, mağazalar, dershaneler, akaryakıt istasyonları, dinlenme tesisleri, atölyeler, küçük, orta ve büyük ölçekli fabrikalar