Editörün SeçtikleriEkonomi

Elektrik faturamı ödeyemiyorum, elektrik yardımı nasıl alınır? Dar gelirli vatandaşlara elektrik faturası desteği!

Geçtiğimiz yıl içerisinde döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ani yükselişlerin etkileri 2022 yılı itibari ile de hissedilmeye devam ederken, pek çok hizmete zamlı fiyatlar yansıtıldı. Artan fiyatlar karşısında hem alım gücü hem de ödeme gücü düşen vatandaşlar, temel haklarından biri olan elektrik hizmetini karşılamakta sıkıntılar çekmeye başladı.

Vatandaşların elektrik faturalarını ödemekte zorluk çektiğini gören Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni dönemde ihtiyaç sahibi kişilere elektrik faturası desteğinin yapılacağını açıkladı. Peki, devletin sosyal yardım başlığı altında ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapacağı elektrik faturası desteğinden kimler yararlanabilir? 2022 elektrik faturası desteği ne kadar?

Elektrik Faturası Yardımı Ne Kadar?

Yeni yıl itibari ile açıklanan enflasyon oranlarından sonra birçok mali konuya yüksek zamlar yapıldı. Devletin yapmış olduğu hesaplamalar sonucunda, devlet kurumları tarafından yapılan sosyal yardım ödemelerinin fiyatları da yükseltildi.

Devletin ihtiyaç sahiplerine yönelik geliştirmiş olduğu sosyal yardım programlarından biri olan elektrik faturası desteği de yeni yıl itibari ile ücreti artan hizmetlerden biri oldu. Buna göre yapılan yeni dönem hesaplamaları sonucunda 2022 elektrik faturası desteğinin üst limiti, 206 TL olarak ilan edildi.

Elektrik Yardımından Kimler Faydalanabilir?

Devletin ihtiyaç sahipleri için geliştirmiş olduğu sosyal yardımlardan biri olan elektrik faturası desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, bu yardım için hangi şartların sağlanması gerektiğini araştırmaya başladı. Yetkili kurumlar tarafından açıklanan kriterler çerçevesinde, elektrik faturası desteğinden yararlanabilecek olan kişiler şu şekilde belirlendi:

  • 65 yaşın üzerinde olan ihtiyaç sahipleri
  • Kurumlardan düzenli olarak yardım alan ihtiyaç sahipleri
  • Muhtaç durumda olan asker aileleri
  • Öksüz/ yetim ve asker çocuğu ihtiyaç sahipleri
  • Çoklu doğum programından yararlanan ihtiyaç sahipleri
  • Kronik hastalığa sahip olan ihtiyaç sahipleri
  • Engelli aylığı alan ihtiyaç sahipleri
  • Yaşlılık aylığı alan ihtiyaç sahipleri
  • Engelli yakını aylığı alan ihtiyaç sahipleri

Elektrik Faturası Desteğine Nasıl Başvuru Yapılır?

Elektrik faturası desteğinden yararlanmak için herhangi bir kuruma başvuruda bulunma zorunluluğu bulunmamaktadır. Devlet tarafından tespit edilmiş olan ihtiyaç sahiplerinin, elektrik faturalarını PTT kanalı ile ödemeleri durumunda sistem üzerinden yardım ödemesi otomatik olarak düşülecektir.