EkonomiGündem

Ekonomi bugünleri de gördü: Bedava ürünün bile maliyeti 5 buçuk lira!

Sektör yetkilileri, pandemi sonrası ekonomide düzelme bekliyor. Ancak Rusya ile Ukrayna savaşının doğurduğu sonuçlar ekonomi üzerinde uzun bir süre etkili olacak gibi görünüyor. Türkiye Perakendeciler Federasyonu’na bağlı olarak çalışan İstanbul Perakendeciler Derneği’nin (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere de, ürünlere gelen zamlarda doğrudan etkili olan maliyet artışını değerlendirdi.

Türkiye gazetesine konuşan Güzeldere, “Pandemi döneminde gerekli üretim yapılamadı. Bazı ülkeler, vatandaşı gıdasız kalmasın diye stokladı. Pandemi bitti, tam nefes alacakken, dünya hububatının yüzde 30’unu üreten iki ülke savaşa girişti. Buğday başta olmak üzere fiyatlar katlandı. Son 15 yılın rekoru kırılıyor” dedi.

BEDAVA ÜRÜN BİLE 5,5 LİRA OLDU

“Petrol ve gazdaki artış da lojistikte ciddi maliyete yol açtı. Bizim tedarik açısından sorunumuz yok. Şu an erişemediğimiz ürün yok. Ancak maliyet ve fiyat artışları var” diyen Güzeldere, bir aracın Antalya’dan İstanbul’a gelip gitmesinin 24-25 bin liraya mal olduğunu belirterek, “Bu sadece akaryakıt bedeli. Şoför, köprü ve otoyol paralarını da eklediğinizde, bedava ürün de getirseniz, onun birim maliyeti 5,5 lira oluyor.”

FİYATLAR DÜŞMEYEBİLİR

Gübre fiyatlarına da dikkat çeken Güzeldere “Çiftçi gübre, mazot derken bir maliyetleme yapacak. Yaz ile birlikte ürün rekoltemiz bollaşacak, arz çoğalacak. Bereketli bir dönem geçirdik. Atıl araziler için teşvik var. Ciddi bir ekim söz konusu. Şu an sera dönemindeyiz. Tarla hasadıyla birlikte fiyatlarda kısmen bir gevşeme olacağını bekliyorum. Bu gevşemenin tüketici tarafından derin şekilde hissedilmesi için akaryakıt fiyatının düşmesi lazım. Akaryakıt ve nakliye fiyatları düşerse indirim olur. Akaryakıt yükselmeye devam ederse fiyatlar düşmeyebilir” diye konuştu.