Ekonomi

Ek iş yapanlara yüksek emekli maaşı alma hakkı resmen tanındı! Daha yüksek emekli maaşı almak için bu adımları uygulayın!

Yaşlılık döneminde daha yüksek tutarlı emekli maaşı ödemeleri almak isteyen vatandaşlar için maaş yükselten bazı önemli detaylar açıklandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Tutarlı Emekli Maaşı Almanın Mümkün Olduğunu Açıkladı!

Türkiye sınırları içerisinde sigortalı olarak çalışan, hayatının bir döneminde çalışmış olan veya hayatının ileri ki dönemlerinde çalışacak olan vatandaşlara, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli maaşı alma hakkı tanınmaktadır. Kurum tarafından belirlenmiş olan yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarını yerine getiren her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, yaşlılık döneminde emekli maaşı almaya hak kazanır.

Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik dönemi içerisinde alınan maaşları, her bireye özgü olarak hesaplamaktadır. Bu hesaplama formüllerinde prim ödemeleri, sigortalı olma süresi, maaş bildirimleri ve daha pek çok faktör rol almaktadır. Bu faktörlerin bazılarına yönelik mantıklı adımlar atılması ise emekli maaşlarının artmasını sağlamaktadır.

Ek İşlerini Bildirene Daha Yüksek Maaş Garantisi!

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalılık süresini, prim ödemesini ve yaşını tamamlamış olan vatandaşların alacakları emekli maaşlarını hesaplarken, sigortalı çalışma hayatı kapsamında alınan maaş tutarlarını hesaplama formülüne eklemektedir. Bu neden ile sabit sigortalı iş dışında yapılan ek işlerin de sigortaya bildirilmesi oldukça önemlidir.

Yapılan ek işlerin SGK’ya bildirilmesi, aylık kazançları yükseltmektedir. SGK gözünde yükselen aylık kazançlar da yüksek tutarlı emekli maaşlarının hesaplanmasını sağlamaktadır.

Yüksek Emekli Maaşı Almanın Yolları Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaşlarını hesaplarken pek çok değişkeni göz önünde bulundurmaktadır. Bu kapsamda yüksek emekli maaşı alabilmek için şu başlıklara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Prim ödemelerinin asgari ücret seviyesinin üzerinden yapılması
  • Son 7 yıllık sigortalı çalışma hayatı kapsamında yapılan prim ödemelerinin tek bir sigorta kolunda toplanmasına dikkat edilmesi
  • Doğum, staj ve askerlik dönemlerinin 1 Ocak 2020 tarihinden öncesine denk gelmiş olması durumunda prim borçlarının toplu ödenmesi