Gündem

Ehliyet alacaklar dikkat! Dijital ehliyet ödemesi nasıl yapılır? Başvurusu ve ücreti detayları!

Ehliyet türlerinden biri olan dijital ehliyet, yolcu ve eşya taşımacılığı yapan sürücüler tarafından kullanılmaktadır. Yeni dönem ile birlikte bu tip ehliyete sahip olmak isteyen sürücüler, dijital ehliyet başvurularının nasıl yapıldığı ve dijital ehliyet başvurusu için ne kadar bir ücret ödenmesi gerektiğini sıklık ile araştırmaktadır. Peki dijital ehliyet nedir ve başvurusu nasıl yapılır?

Dijital Ehliyet Nedir, Ne İşe Yarar?

Dijital ehliyet, “sayısal takograf” adı ile de bilinmektedir. Bu ehliyet türü, karayolları aracılığı ile yolcu ya da eşya taşımacılığı yapan sürücüler tarafından kullanılmaktadır. Ehliyet, vites kutusunun orada yer alan bir cihaza takılır. Bu ehliyet türü sayesinde sürücünün kural ihlali yapıp yapmadı, seyir esnasında ki hızları ve araç ile ilgili olan diğer yolculuk bilgileri, 12 aylık süre boyunca kaydedilir.

Dijital ehliyet, 1 Ocak 2020 tarihinde düzenlenen yasa ile birlikte, yolcu ve eşya taşımacılığı yapan her sürücü için zorunlu hale gelmiştir. Bu ehliyet türü sayesinde, olası bir kaza durumunda ya da trafik polisinin şüphelendiği olaylarda durum tespiti yapılabilir.

Dijital Ehliyet Başvuru Süreci

Bir firmaya bağlı olarak eşya ve yolcu taşımacılığı yapan ya da bu başlıklar altında kendi işini yapan sürücülerin sahip olmak zorunda olduğu dijital ehliyet için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine elektronik ortamda başvuru yapılması gerekir. Bu ehliyet türüne başvuruda bulunacak olan sürücülerin SRC 1- 2- 3- 4 belgelerine de sahip olması gerekir.

Dijital kart başvurusu yapabilmek için ibraz edilmesi gereken belgeler şu şekildedir:

  • Dijital ehliyet ödemesinin yapıldığını ispatlayan ödeme dekontu
  • Ehliyetin aslı ve fotokopisi
  • Kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • SRC belgesi
  • Biyometrik fotoğraf

Dijital Ehliyet Ödemesi Ne Kadar 2022?

Yeni dönemde ehliyet ücretleri ile ilgili yapılan düzenlemeler ile birlikte dijital ehliyet 2022 ücretleri şu şekilde belirlendi:

  • Sürücüler için: 130 TL
  • Servisler ve şirketler için: 400 TL

Dijital ehliyet ödemeleri TOBB’un işbirliği içerisinde olduğu Vakıfbank’a yapılmaktadır. Harç ücretleri için Vakıfbank’ın tüm kanalları tercih edilebilmektedir.