Gündem

Eğlence mekanlarına koronavirüs uğramıyor mu?

Koronavirüse karşı ne kadar yasak gelirse gelsin, ne kadar önlemler alınırsa alınsın, artık virüse karşı ciddiyet azaldı. Bunun en büyük örneği, normalleşme adımlarıyla birlikte açılan eğlence mekânlarının ağzına kadar dolması. Bir kesim evlerinde otururken, bir kesimin de tedbirsiz ve maskesiz bir şekilde fedakarlık yapmayarak virüsün yayılmasına adeta yardımcı olması aslında pek çok kesimi rahatsız ediyor. Ülkemizin pek çok yerinden gelen görüntüler eğlence mekânları kapatılmalı mı? sorusunu bir kere daha gündeme getirdi.

Bakan Koca’nın ve uzmanların yapmış olduğu tüm açıklamalara, artan vaka sayılarına, rağmen maske takanların sayısı her geçen gün azalırken, tedbirsiz bir şekilde toplu mekanlarda eğlenenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bakan Koca, Mart ayında, virüsün ilk defa ülkemize girişini açıkladığında, (vaka sayısı 1 iken) vatandaşların büyük bir kısmı, daha yetkililer açıklamadan, market alışverişini yapmış, kendini karantinaya almıştı. Ancak vaka sayısının günde neredeyse bin bin arttığı şu günlerde gelen görüntüler, virüse karşı umursamazlığın ne boyutta olduğunu bir kere daha ortaya koyuyor.

BAZI İŞLETMELER HALEN KAPALI

1 Haziran itibariyle normalleşme süreci başladı. Salgın sebebiyle faaliyetlerine ara veren işletmelerden bazıları 1 Haziran itibariyle, kapılarını müşterilerine sözde “tedbirli” bir şekilde açtı. Ancak tedbirlerin her geçen gün unutulması ve akıllara gelmemesi vaka sayılarının artmasındaki en büyük sebeplerin başında geliyor.

SOSYAL MESAFE KURALI UNUTULDU

Tüm vatandaşlar için yapılan uyarılara rağmen, gelen görüntülerde vatandaşların sosyal mesafe kuralına uymadığı ve maske takmadığı görülüyor. Sosyal medya hesaplarında eğlence mekanlarından kesitler paylaşanlar, resmen yakın çevresinde bulunanları da vaka sayılarını arttırmaya davet ediyor. Gelen görüntülerde, masaların arasında neredeyse hiç boşluk olmadığı ve sosyal mesafenin 1,5 metre olması gerekirken, yarım metrenin bile zar zor olduğu görülüyor. Bu durumda da salgında başta kendini ve daha sonra çevresini korumak için evlerinden çıkmayan vatandaşların akıllarına “Denetimler yapılmıyor mu?” sorusu geliyor. Bu sorunun da iki şıklı cevabı var: Ya denetimler yapılıyor, verilen cezalar az kalıyor, ya da denetimler ihmal ediliyor.

KORONAVİRÜSLE SAVAŞ MİLLİ MÜCADELE

Tüm Türkiye, koronavirüsle mücadeleyi, milli mücadele olarak görse, herkes virüsü aynı değerde ciddiye alıp, mücadele edecek. Ancak bazı kesim, virüsün varlığını bile unutmuş durumda. Ölümcül salgının ülkemizde her gün can aldığını göz önünde bulundurarak, birlik olunduğunda, aynı şekilde hareket edildiğinde, salgın bilinçsiz bir şekilde hareket edenlerden beslenemeyecek ve etkisini yitirecek. Eğlence mekanlarında umursamaz bir şekilde eğlenenler, bırakın virüsün ölümcül etkisini, varlığını bile unutmuş durumda. Herkesin virüse karşı aynı kararlılıkta durması, tedbirlere uyması, maske ve sosyal mesafe kuralına dikkat etmesi, aslında milli bir görev, diğer insanlara karşı büyük bir sorumluluktur. Tüm Türkiye olarak umudumuzu kaybetmeden virüse karşı dimdik ve kararlı bir şekilde durulduğunda, mücadelemizden anlımız ak bir şekilde çıkacağımıza herkesin inancı tam olmalıdır.

EĞLENCE MEKANLARINA KORONAVİRÜS UĞRAMIYOR MU?

Eğlence mekanlarında görevli olanlar, maske takmadan çalışıyor. Eğlenenlerin yakınında olan bu çalışanlar adeta virüsü tüm mekan içerisinde gezdiriyor. Sanki eğlence mekanlarına koronavirüs uğramıyormuş gibi umursamaz bir şekilde eğlenenler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her fırsatta yapmış olduğu uyarıları resmen kulak arkası yapıyor.

Eğlence mekanlarında çalışan kaç kişi bulunuyor? En az 15 kişi olsa bile, bir kişinin ölümcül virüsü bulaştırma hızı ve mekandaki kişi sayısı göz önüne alınırsa, eğlenen kişiler, evlerine gidiyor, toplu taşıma kullanıyor, AVM’ye gidiyor, marketten alışveriş yapıyor. Tüm bu olasılıklar aslında virüsün her an bize bulaşabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

EĞLENCE MEKANLARI KAPATILMALI MI?

Her geçen gün koronavirüse karşı daha da duyarsızlaşmaya devam ediliyor. Gelen görüntüler, “Eğlence mekanları kapatılmalı” diyenlerin sayısını arttırmaya devam ediyor. Virüse adeta meydan okuyarak eğlenen kişiler, salgının başından beri tedbiri elden bırakmayıp, gerekmediği durumlarda evlerden çıkmayan kişilerin tepkisini çekmiş durumda. Sosyal medya üzerinden de vatandaşlar, sahillerin, otellerin, eğlence mekanlarının dolu olduğu yönünde tepkilerini dile getiren paylaşımlar yapıyor.

Çok sayıda kişinin bir arada olduğu eğlence mekânlarındaki tedbirsizlik, vaka sayılarını arttırabileceği gibi risk grubunda olan kişilerin salgına yakalanma ihtimalini de arttırıyor. Özellikle yaşlılar dışında, risk grubunda (hastalığı) olan kişilerin de hayatı tehlikeye atılıyor.

CEZALAR ARTTIRILSIN YA DA MEKANLAR KAPATILSIN

Sosyal medyadan gelen tepkilere göre, vatandaşlar cezaların az ve caydırıcı olmadığını belirtiyor. Eğlence mekanlarında eğlenenler sosyal medya hesabında hikayelerinde kalabalık eğlence mekanlarının görüntülerini atmaya devam ettikçe, uzun bir süredir evde kendini ve çevresini korumak adına dışarıya çıkmayan vatandaşların tepkisini çekiyor. Virüsü umursamadan eğlenmeye devam edenlerin sayısı her geçen gün artmaya devam ettikçe, ölümcül salgının ülkemizden ayrılmayacağını düşünenlerin sayısı da artıyor. Bu da eğlence mekanlarının ya tamamen kapatılması ya da tedbirlere uymayanların cezalarının arttırılması yönünde bir ikilemi ortaya çıkartıyor.