EğitimEkonomiGenelGündem

Eğitim ve Otomotiv’de yeni vergiler belli oldu!

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla eğitim ve otomotiv sektöründe vergi düzenlemeleri yapıldı. İşte yeni oranlar.

Cumhurbaşkanı kararıyla eğitim ve otomotiv sektöründe vergi düzenlemesi yapıldı. Hem yerli otomobilleri, hem de ithal ve hibrit otomobilleri kapsayan ÖTV değişikliği eğitim alanında da üniversiteler dahil tüm eğitim veren kurumları kapsıyor.

Karar Resmi Gazete‘de yayınlandı.

CARİ AÇIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Cumhurbaşkanlığı kararıyla otomotiv sektöründe yeni ÖTV oranları belli oldu. Cari açığı olumsuz etkilediği gerekçesiyle yapılan düzenlemede ithal araçların ÖTV oranlarında artışa gidildi. Yerli üretimin ve sanayicinin desteklenmesi için, yerli üretimde vergisiz satış bedeli de 70 bin liradan 85 bin liraya çıkarıldı.

Hibrit otomobillerde ise mevcut korelasyon korundu. Bu araçlardaki ÖTV oranı da eşgüdümlü olarak artırıldı.

Alınan kararla tüketici alışkanlıklarının ithal araçlardan yerli üretime dönmesi hedefleniyor. İthalattaki cari açığın kapatılması ve yerli üretimin güçlenmesi gerekliliğinden doğan bu kararla ithalatın miktarının azalması ve kompozisyonunun değişmesi suretiyle daha az ithalat bedeli ödemesi yoluyla cari açığın azalmasına olumlu katkı vermesi hedefleniyor.

EĞİTİM KURUMLARINA İNDİRİM

Resmi Gazete’de yayınlanan bir diğer sektörde ise indirime gidildi. Pandemi döneminden olumsuz etkilenen eğitim mükelleflerinin yükünü hafifletmek için alınan kararla %8 olan mevcut ÖTV oranı %1 e indirildi.