Gündem

Ege’de av yasağı başlıyor: Cezalar 200 bin liraya varacak!

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Ege Denizi’nde 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında av yasağının başlayacağını ve bu dönemde avcılık yapanlara 8 bin TL’den 200 bin TL’ye varan idari para cezaları uygulanacağını açıkladı.

Ege’de yasak başlıyor

Su ürünleri bakımından zengin Ege Denizi’nde yarın başlayan av yasağı, sürdürülebilir balıkçılık için önem taşıyor. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İzmir’in balıkçılık potansiyelini ve av yasağının detaylarını anlattı.

İzmir balıkçılıkta öncü şehir

Şahin, İzmir’in Türkiye’de en önemli deniz avcılığının yapıldığı bölgelerden biri olduğunu vurguladı. Yılda 5 bin ton civarında avcılık yapılan Ege’de 1700’e yakın geleneksel avcı teknesi ve 83 büyük avcılık teknesi faaliyet gösteriyor.

Yasak büyük tekneleri kapsıyor

Ege’deki av yasağı 4,5 ay sürecek ve büyük tekneleri kapsayacak. Geleneksel kıyı balıkçılığı ise yasal sınırlara uymak kaydıyla devam edebilecek. Yasak, amatör avcılar için de geçerli değil.

Reis Bey: Türkiye’nin en önemli kontrol teknelerinden biri

İzmir’deki su ürünleri kontrol teknesi “Reis Bey”, yasa dışı avcılıkla mücadelede önemli rol oynuyor. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi ile birlikte 24 saat denetim yapan Reis Bey’e bir diğer kontrol teknesi de vardiyalı olarak destek veriyor.

Yasak döneminde alan olmazsa, tutan da olmayacak

Şahin, yasak döneminde kıyı balıkçılığı çerçevesinde gelen ürünlerin satışında herhangi bir problem olmadığını söyledi. Yasaklı ürünlerin satışının önüne geçmek için satış noktalarında da kontroller yapılıyor. Tüketicilerin de hangi balığın yasaklı olduğunu bilmeleri ve bu balıkları satın almamaları gerekiyor.

Yasak dönemi balıkçılığın geleceği için hayati önem taşıyor

Sürdürülebilir balıkçılık için yasak dönemlere uyulması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Yasak dönemlerinde avcılık yapılmaması, balıkların yumurtlama ve üreme dönemlerini rahatça tamamlamalarına imkan veriyor. Bu sayede nesillerin korunması ve balıkçılığın gelecekte de sürdürülmesi sağlanıyor” dedi.