İzmir Haberleri

Ege’ de “Tarım Sektöründe Dijitalleşme” semineri

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü ve Wageningen Üniversitesi işbirliği ile “SmartAgriHubs-Tarım ve Gıda Sektörünün Dijital Dönüşümünde Rol Alan Paydaş Ağı” adlı seminer gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde SmartAgriHubs Projesi Güney Doğu Avrupa Direktör Yardımcısı Viorel D. Marin konuşmacı olarak yer aldı. 

Dijital tarım sistemlerinin anlatıldığı seminere Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Eftal Düzyaman, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Behiç Tekin, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Wageningen Üniversitesi koordinatörlüğünde gerçekleşen proje hakkında konuşan Viorel Marin, “Amacımız gıda ve tarım sektöründe dijitalleşmeye giderek, teknoloji üreterek verimi artırmaktır. Bu sayede hem kaynak israfının önüne geçilecek, hem de üretimden kaynaklanan çevre kirliliği en aza indirgenecektir. Ancak bu dijitalleşmeye giderken oluşturulacak bir network ağı ile bilgi ve teknolojinin de paylaşılması gerekmektedir” dedi.

Tarım işçilerinin, dijital tarım uygulamalarına karşı güvensizlik duymalarına değinen Marin, “Gıda sektöründe dijital dönüşüm konusunda tüm paydaşların bir araya getirilmesini, network ağının oluşturulmasını amaçlıyoruz. Bu sayede bilgi, deneyim ve teknolojiyi bu ağ aracılığıyla hızlı bir şekilde paylaşarak yaşanılan sorunlara en kısa sürede çözüm bulabileceğiz. Veri aktarımını ne kadar hızlı gerçekleştirebilirsek ortaya çıkabilecek problemlere o kadar hızlı çözüm buluruz” diye konuştu.

“Kurum olarak ciddi bir akademik bilgi ve altyapımız var” SmartAgriHubs Projesi’ne ait seminerin Ege Üniversitesinde yapılması ile ilgili konuşan Doç. Dr. Arif Behiç Tekin ise “Üniversitemiz, bu projenin network ağına dahil olabilecek bilgi birikimi, deneyimi, üretimi ve altyapıya sahiptir. Bu sebeple misafirimizi davet ettik. Üniversitemiz daha önce de insansız tarım aracı geliştirme çalışmalarında bulundu ve halen daha çalışmalar devam ediyor. Bir aksilik olmazsa üniversitemiz de bu projenin network ağına dahil olacaktır” dedi.

Dijital tarımda network ağının önemini vurgulayan Doç. Dr. Tekin, “Kurum olarak ciddi bir akademik bilgi ve altyapımız var. Karşılıklı etkileşim içerisinde bilgi ve teknolojilerimizi paylaşabilir, ortak çalışmalar yürütebiliriz. Bu ağ sayesinde burada geliştirdiğimiz teknolojiyi Avrupalı çiftçilerle paylaşabiliriz ve Avrupa’da gelişen teknolojiyi ülkemize getirebiliriz” diye konuştu.

Seminer sonunda Viorel Marin, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Bir yanıt yazın