GündemKamu

E-Devlet üzerinden yapılacak: Artık ücretsiz olacak! 1 Ekim’den itibaren başladı

Resmi Gazete’de geçtiğimiz günlerde yayımlanan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından açıklanan Çiftçi Kayıt Sistemi ile ilgili detaylar belli oldu. Artık E-Devlet üzerinden ücretsiz olarak yapılacak olan uygulama ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi bilgilendirmede bulundu.

Bakan Kirişçi, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Gıda son derece stratejik ve güvenlik meselesi. Biz pandemi döneminde bu durumu yaşadık. Çiftçi ahırına gidemez oldu. Hal böyle olunca tedarik konusunda kırılmalar oldu. sonra Rusya Ukrayna savaşı oldu. Dünya panik oldu. Ama ülke olrak bizim üreticimiz hem pandemide hem savaşta üretmeye devam etti.

Bir fırsat varsa biz üretiriz anlayışıyla hareket ettik. Biz burada fırsat yakaladık. Aksine biz ihracat yaptık. Dolayısıyla bu konuda dünyanın hazırlıklı ülkelerinden biriyiz.

E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

Üreticimiz artık cep telefonuyla kendi kaydını yaptırabiliyor. Dijitalleşme denildiğinde aklımıza teknoloji geliyor. Elinizde sağlıklı veri setleri oluşuyor.

5E-Devlette yeni hizmet Resmen başladı, artık ücret ödenemeyecek
Bir taraftan da siz tarlada çalışıyorsunuz, ahırda çalışıyorsunuz ama Tarım Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydolmak için işinizi bırakıp yola düşüyorsunuz. Muhtardan, ziraat odasından belge alınıyor.

İl ya da ilçe müdürlüklerine belgeleri sunuyorsunuz. Ortada teknoloji var mı var. e-Devlet’te 8 binin üzerinde işlem yapılabiliyor. Tarım Bakanlığı olarak biz de 5 faaliyetimizi e-Devlet’e taşıdık.

1 EKİM’DE BAŞLATILDI

1 Ekim itibarıyla üreticimiz cep telefondan girip kayıtlarını gerçekleştirebiliyor. 6 günde yaklaşık 104 bin başvuru ve giriş var ve bir o kadar da belgeler var. Banka kredisi kullanmak için vs… Bu belgeleri almak için klasik yöntemi düşünsek, egzoz emisyonu mu, zaman kaybı mı, enerji kaybı mı dersiniz. Bunların hepsinden kurtuluyorsunuz.

Ziraat odalarımızla ilgili odaya kayıt olmalarına yönelik engel oluşturmuyoruz. Odalara üye olmak anayasal zorunluluk. Dijitalleşmeden üreticilerimizi yararlandıralım istedik.

Biz bu teknolojiden üreticilerimiz yaralansın istedik. Bu bir başlangıç. Bu yılın sonunda ‘tarım cepte’ diye bir uygulamayı da hayata geçirmek istiyoruz.

Öte yandan Yeni uygulanacak Çiftçi Kayıt Sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Tarım ve Orman Malatya İl Müdürü Tahir Macit, yeni sistemle hem çiftçilerin hem kurum çalışanlarının zaman kaybının önüne geçileceğini söyledi.

Macit, ”Çiftçilerimiz bulundukları İl veya İlçe Müdürlüklerine önce kayıt yaptırıyorlar ve daha sonra müracaat kayıt evraklarını almaları gerekiyor. Alınan evraklar doldurulup muhtar ve azalara imzalatıyorlar. Tekrar ilçeye gelip ilçede Ziraat Odası var ise oradan ilçede ziraat odası yoksa bağlı oldukları ilçenin ziraat odasından belli bir bedel karşılığında kayıt yaptırıp oradan çiftçilik belgesi alıyorlar.

ÜCRETSİZ OLACAK

Bu sistem ile e-devlet kapısından mesai saati güdülmeden çiftçilerimiz tatil veya gece kısıtlaması olmadan müracaat edebileceklerine dikkat çeken Macit, ”Çiftçilerimizin zaman kaybı da olmayacak. Hem de bizim personelimizin ÇKS ile ilgili işlem yapmaları da azalmış olacak. İnternet başvuruları önceden çiftçilerimiz ne ekildiğini belgelemek için muhtar ve azalara imza yaptırıyorlardı. Şimdi çiftçinin beyanı geçerli. Muhtara gitmesine gerek yok.

Yeni bir sistem. İlçe Tarım Müdürlüğü personelimiz çiftçilerimize rehberlik edecek. Sistem 1 Ekim’de Başlayıp 31 Aralık tarihinde sona erecek. Önümüzdeki yıllarda ise 1 Ekim de başlayıp 31 Aralık tarihinde sona erecek. Çiftçilerimizin Bakanlığımızın vereceği mazot gübre desteğinden yararlanmak için mutlaka 31 Aralık tarihine kadar e-devlet kapısından girişlerini yapmaları gerekiyor.

Eğer üründe bir değişiklik var ise bunun güncellemesini de daha sonra şubat ayında güncelleme yapabilecekler. Ziraat odalarına gidip belge alıp ücret ödemelerine gerek kalmayacak “ ifadelerini kullandı.